Održana promocija 10. toma Rječnika bosanskog jezika Dževada Jahića

Nedavno je u Bošnjačkom institutu Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu, u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), održana promocija Desetog toma Rječnika bosanskog jezika akademika prof. dr. Dževada Jahića.

Pokrovitelj promocije bio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović, koji je u današnjem obraćanju, između ostalog, rekao da bosanski jezik jeste element zajedničkog, nacionalnog, državnog identiteta i svojevrstan simbol pripadnosti državi, te da nadilazi – a ne suprotstavlja se – drugim elementima identiteta.

“Bosanski jezik je možda i najvažniji element identiteta onog dijela bosanskohercegovačkog društva kojem je ova zemlja kao domovina na prvom mjestu, dakle svih Bosanaca i Hercegovaca koji ga uzimaju za svoj maternji jezik. Smatram da je riječ o elementu identiteta oko kojeg se okuplja najbrojniji dio bosanskohercegovačkog društva. Prema popisu iz 2013. godine, više je onih koji govore bosanski jezik nego onih koji se izjašnjavaju i kao Bošnjaci, i kao Bosanci, i kao neopredijeljeni. Bosanski jezik je prešao etničke granice, jer nije zanemariv broj onih koji se etnički ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, ili Bosanci, a da govore bosanskim jezikom, njih je nekoliko desetina hiljada”, dodao je Ademović.

Pored predsjedavajućeg Ademovića, prisutnima su se obratili i predsjednica Upravnog odbora VKBI-a prof. dr. Hasnija Muratagić Tuna, zatim predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji dr. Misala Pramenković, te rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj.

Promotori knjige bili su prof. dr. Amira Hadžagić-Turbić, prof. dr. Đenita Haverić i dr.sci. Jasmin Hodžić, a moderator skupa bio je Generalni sekretar VKBI Emir Zlatar.

Komentariši