Nezim Alagić izabran za novog dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj 7. sjednici donio je niz odluka, a jedna od onih za koju se glasalo bila je i ona o izboru dopredsjedavajućeg Doma naroda.

Pred izaslanicima se našlo i više odluka o imenovanjima. Umjesto Izena Hajdarevića, dopredsjedavajućeg Doma naroda iz reda bošnjačkog naroda koji je podnio ostavku na ovu dužnost, za dopredsjedavajućeg je izabran Nezim Alagić kojega je na ovu dužnost predložio zastupnik Aljoša Čampara .

Predstavnici stranaka Trojke i HDZ-a odbili su prijedlog da Fatima Gavrankapetanović Smailbegović (SBiH), a koji je dobio 2/3 podršku delegata u Kluba Bošnjaka, bude izabrana u rukovodstvo Doma naroda.

Izmjena je bilo i u više radnih tijela Doma naroda zbog odlaska nekoliko dosadašnjih izaslanika,. Također, nedostajućim članovima iz Doma naroda popunjena su i zajednička radna tijela oba doma Parlamenta Federacije BiH, Povjerenstvo odgovorno za reviziju, Povjerenstvo za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona te Zajedničko povjerenstvo za izbor i imenovanja oba doma Parlamenta FBiH.

Osim toga, zastupnici su u formi nacrta usvojili zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo čijim donošenjem se provode presude Ustavnih sudova u Federaciji BiH i BiH kao i Evropskog suda za ljudska prava. Zakon se odnosi na kategorije nositelja stanarskog prava u Federaciji BiH koje su zaključile ugovor o otkupu stana, ali im nije omogućeno da uđu u posjed stana kao i nositelje stanarskog prava kojima je odbijen zahtjev za otkup stana.

Po donošenju ovog zakona u formi prijedloga, po metru kvadratnom spomenutim kategorijama ili njihovim nasljednicima bit će isplaćen iznos od 1.000 KM po metru kvadratnom stana uz godišnju amortizaciju od jedan posto za što je Federacija BiH dužna izdvojiti oko 21 milion KM.

Kako je pojasnio federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić, ovim iznosom koji je na tragu presude Evropskog suda za ljudska prava, ujednačava se naknada ali i štiti Budžet FBiH. Iz Budžeta bi za obeštećenje nositelja stanarskog prava na preko 670 stanova, prema presudama sudova taj iznos bio značajno veći i iznosio bi oko 71 milion KM.

Komentariši