MUDERRIS EF. HALILOVIĆ Gost na tv Hayat u noći Lejletul-Bedr

Večeras muslimani širom svijeta obilježavaju posebnu noć, Lejletul-Bedr.

Bitka koja je najveličanstvenija, bitka koja nosi toliko poruka za sva vremena. Iskušenja muslimani prolaze širom svijeta. Iskušenja su prošli i Bošnjaci tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 90-ih godina. Oni koji su branili dostojanstvo i čast, večeras o toj bitki govorili su u emisiji „Stil života u islamu“, Nezir ef. Halilović Muderris, Harun ef. Hodžić, te profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Jahja Muhasilović.

  • Mi smo ponosni i zahvalni uzvišenom Gospodaru na tome što smo bili ta generacija koja je stala na branik naše domovine Bosne i Hercegovine u tom njenom najtežem trenutku. Ponosni smo što smo bili pripadnici Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, što je naš vrhovni komandant bio rahmetli predsjednik Alija Izetbegović i, naravno, čitav jedan korpus naših šehida, to su oni najhrabriji, koji su posvjedočili svoju vjeru na jedan najčasniji način i koji će najčasnije, inšallah, biti svjedoci u našu korist. Bitka za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu nije završena, ona će trajati dok trajemo mi. Naravno, ne bojimo se nikakvih novih izazova. Jeste da smo stari, ali još smo u kuvetu, u snazi, i, naravno, imamo mladu generaciju kao što je Jahja i imamo mnogo vrijednih Bošnjaka i Bošnjakinja koji bdiju nad ovom našom domovinom Bosnom i Hercegovinom i koji savjesno, najsavjesnije rade svoje poslove gdje se nakon Gospodara svjetova možemo osloniti i na njih – kazao je Nezir ef. Halilović Muderris.

Bitku na Bedru mogu razumjeti i Bošnjaci u Bosni i Hercegovini. Borba je to u ime Boga za vrijednosti u koje se vjeruje. Znaju i razumiju Bosanci i Hercegovci, možda bolje nego iko u ovome trenutku, šta znače danas sva dešavanja u Palestini pred očima čitavog svijeta.

  • Nažalost, svima nama ovih nekoliko mjeseci krvare srca i bol koju osjećamo preživljavamo na način da vraćamo naše uspomene. Imali smo mi u Sarajevu potpuno identičnu sliku, prije izvjesnog vremena bilo je obilježavanje masakra na Markalama gdje je u jednom danu ubijeno 65 građana svih nacionalnosti. A bilo je dana kad je izbrojano da je na grad palo preko 3.000 granata. To su momenti koji su u našim genima i koje naša djeca čak pamte. Taj genetski kod koji imamo i koji ćemo pamtiti. Zato Palestinu proživljavamo na poseban način. Svaka granata koja tamo padne, udara u naša srca. Trenutno šta možemo, učimo dove i hvala Bogu slika se u svijetu mijenja. Pogled na Palestinu je sad drugačiji iz percepcije mnogih. Nije više Izrael tako nepobjediv – kazao je Harun ef. Hodžić.

Iako se vjerovalo godinama da historija više nikada neće pisati ovakva svjedočanstva, piše, na oči svih…

  • Rat, koliko god grubo zvučalo, ali to je jedna od svakodnevnica života. I u Kur’anu nam se na to ukazuje, da će se to konstantno dešavati u historiji čovječanstva. Naročito, ako treba da podsjetim na jednu stvar, a o tome se u Kur’anu govori, da ćemo biti kao muslimani iskušavani i našim životima i imecima, bolešću, neimaštinom i tako dalje. Tako da je na neki način cijena bivanja muslimanima kao najodabranije vjere, najodabranijeg umeta u konačnici, umeta Muhameda, a. s., kojem mi pripadamo kao Bošnjaci i samim tim smo počastvovani, da je cijena toga na ovom svijetu to da će biti veoma mnogo iskušenja, raznih vrsta. Tako da vidimo da manje-više muslimanske zajednice diljem svijeta prolaze kroz sličnu sudbinu kao Palestinci – kazao je profesor Muhasilović.

Borci za istinu, borci za svoju zemlju, za svoj toprak, za vrijednosti jesu sinovi i kćeri ove zemlje. Svi oni koji su položili svoje živote. A godinama je Muderris pokušavao objasniti šta je to bošnjačko srce.

  • Bošnjak je jedan nesalomljivi junak. Heroj koji se, nažalost, stoljećima borio za tuđe interese, a onda je došlo vrijeme otpora višedržavnoj oružanoj agresiji i to da konačno jednom Bošnjak stane čvrsto na svoje tlo i da brani sve one principe na kojima je počivala naša borba. To je taj obični čovjek koji je najviše dao za Bosnu i Hercegovinu, i to je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović govorio. Ustvari, ti najobičniji ljudi i ti obični heroji koji se nisu posebno isticali, koji čak ni po svom stasu ne bi se reklo da bi mogli da pokažu neku svoju iznimnu hrabrost, oni su ustvari ti istinski pravi heroji. Njihova imena se gotovo ne spominju na obilježavanju nekih značajnih bitaka, nekih velikih operacija. Ja sam jedan od najtežih ratnih zadataka imao kad sam trebao da dam prijedlog komadi Korpusa za činovanje, jer moji oni najbolji, najžešći borci, komandiri, saborci, oni koji su bili u štabu zajedno sa mnom, neće uopće da im damo prijedlog. Oni kažu: ‘Mi se borimo u ime Gospodara, nas ne zanima ništa od toga’ – kazao je Muderris.

Bitka na Bedru, koja se desila druge godine po Hidžri, ili 624. godine po kalendaru, jedan je od najznačajnijih događaja u historiji muslimana. Ovaj događaj nije samo primjer blistave vojne pobjede. Bio je to prvi zajednički nastup muslimana, prvi trijumf tevhida na djelu. Uporedo s vojnom borbom, poslanik Muhamed, a.s., odmah nakon bitke započinje novu bitku: borbu protiv nepismenosti. Bitka na Bedru je ohrabrenje malim zajednicama i narodima čija su uvjerenja iskrena i jaka, a moralne vrijednosti neupitne.

Komentariši