U Vijećnici otvorena izložba “1425 dana” Galiba Lihića

U povodu 6. aprila dana oslobođenja Sarajeva danas je u svečanoj sali sarajevske Vijećnice otvorena izložba “1425 dana” bh. umjetnika Galiba Lihića.

Postavka sadrži 20 slika u tehnici akrila na platnu. Obrađuje temu opsade gradova Sarajeva i Goražda, te govori o načinu preživljavanja ljudi u tom vremenu. Djela su rađena prema motivima fotografija ratnih reportera koji su kroz svoje objektive slali istinu o dešavanjima u ovim gradovima.

Na otvaranju izložbe u Vijećnici prisutnima se obratila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te je tom prilikom kazala: “Za mene danas, kao i za sve vas prisutne, ovo je izuzetno emotivan trenutak. Izložbom ‘1425 dana’ i dokumentarnim filmom ‘Djeca Sarajeva’ čuvamo od zaborava jedno od najtežih poglavlja u historiji našeg grada. Ja sam bila dijete opkoljenog Sarajeva. Svaki put, svake godine, ove godine su to 32 godine od početka opsade, osjećam istu emociju koja je i tuga, ali u isto vrijeme i zahvalnost što danas ovdje stojimo slobodni, što se radujemo budućnosti i što nove generacije naše djece odgajamo u našoj domovini BiH”.

Foto: T. S./Klix.ba

Foto: T. S./Klix.ba

Izložba bh. umjetnika prema riječima gradonačelnice “poput pravog muzeja sjećanja prikazuje dane herojstva građana Sarajeva tokom opsade, njihove svakodnevne borbe za opstanak, njihove tuge i patnje, rane i boli, kao i svakodnevne male životne radosti”.

“Nikada kao tada nije bilo toliko ljudskosti, saosjećanja i solidarnosti u ovom gradu”, istaknula je Karić.

Tokom izložbe upriličena je i projekcija dokumentarnog filma “Djeca Sarajeva.

Komentariši