Bh. istraživači Senka Krivić i Amar Halilović osvojili Japan 

Bosanskohercegovački 🇧🇦 istraživači Senka Krivić i Amar Halilović osvojili su Japan 🇯🇵 gdje su prepoznati za svoju izvrsnost nagradama i priznanjima 🏆

Prof. Senka Krivić sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Faculty of Electrical Engineering Sarajevo i Amar Halilović doktorski kandidat sa Univerziteta u Ulmu 🇩🇪 u predstavio je svoje istraživanje na najvećoj svjetskoj robotskoj konferenciji ICAR u Japanu sa preko 6000 učesnika.

Na konferenziji su postigli odlične rezultate 👇

💙Amar Halilović osvojio zajedničku nagradu za 1. mjesto na radionici „Šta znači odgovorna robotika?: Proširivanje horizonata robotičara iz akademske, vladine i filozofske perspektive“ zajedničkim radom „Objašnjivo je odgovorno ili ne?“
💙 Senka Krivic je odabrana zajedno sa ostalih 19 istraživača za New Generation Star Project na ICRA 2024 od strane NOKOV Motion Capture kao rezultat značajnog doprinosa ovoj oblasti i potencijala istraživanja da utiče na budući napredak.
💙Predstavili svoj rad “Planiranje objašnjenja za robotsku navigaciju” na glavnom programu konferencije.

Za mene je ovdje velika pobjeda ona Senka koja se vratila u Sarajevo da radi na univerzitetu nakon što je provela vrijeme u Austriji kako bi završila doktorat i 3 godine na Kings Collegeu u Londonu na postdoktorskoj pozciji, sada radi sa Amarom koji je magistrirao u Sarajevu a na doktoratu je u Njemačkoj. Mladi istraživači kao što su imaju priliku da izgrade čvrste odnose kako bi mogli stvoriti stvarni uticaj i također podići kvalitet obrazovanja i istraživanja u BiH.

Snažno se zalažem i trudim se da povežem što više naših mladih talenata. Zajedno možemo napraviti stvarnu razliku

Komentariši