Otkriven mural u sjećanje na ubijenog Farisa Pendeka

Na zgradi u sarajevskom naselju Čengić Vila završen je mural sa likom Farisa Pendeka, mladića koji je ubijen krajem januara i za čije ubistvo još uvijek nije podignuta optužnica.

Na zgradi na obali Miljacke na Čengić Vili tokom vikenda završeno je slikanje murala sa likom Pende, kako su ga zvali njegovi drugari.

Faris je ubijen u neposrednoj blizini mjesta gdje je naslikan njegov mural, ali i u blizini njegovog stana gdje se vraćao nakon izlaska sa drugarima.

Ali njegov povratak domu je spriječio Adem Šuman koji je je ovog 19-godišnjaka ubio na sred cesta, bez ikakvog razloga.

Foto: I. L./Klix.ba

Foto: I. L./Klix.ba

Šumanu je krajem aprila produžen pritvor na još tri mjeseca, dok su njegovim pomagačima Elmedinu Gradišiću i Merisu Saljeviću određene su mjere zabrane.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uveliko radi na prikupljanju dokaznog materijala i svjedoka koji će biti saslušani, odnosno prezentovani, na glavnim pretresima pred Kantonalnim sudom Sarajevo. Datum podizanja optužnice, shodno tome ni početak suđenja Šumanu i ostalima, još uvijek nije zvanično utvrđen.

Ono što je do sada poznato o ubistvu Pendeka tužiteljica Iva Kurilić ja iznijela na prvom ročištu na kojem se određivao pritvor Ademu Šumanu. Kazala je da je riječ o školskom primjeru krivičnog djela ubistva pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju. Istakla je da ubijeni Faris nije ni progovorio prilikom slučajnog susreta sa Šumanom koji ga je usmrtio metkom.

Govorila je i tome kako je Šuman jpištoljem udarao Danisa i Emana, Farisove prijatelje, pa upucao Farisa.

Za ovakvo krivično djelo “Ubistvo” pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju kakvo je ranije okarakterisano, predviđena je kazna zatvora od najmanje deset godina zatvora.

Komentariši