Admir Katica: KS kupuje helikopter od 30 miliona KM

Admir Katica: Kanton Sarajevo kupuje helikopter od 30 miliona KM

U Sarajevu je danas potpisan ugovor o nabavci helikoptera za potrebe sarajevske policije, a potpisivanjem ugovora između MUP-a Kantona Sarajevo i zeničke firme “Shot” koja je izabrana kao nabavljač, realizovana je ideja 2019. godine.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao Vedran Ključanin, direktor firme “Shot”, kao i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

Na svečanosti potpisivanja ugovora koje je organizovano u bazi Sektora za policijsku podršku u Sarajevu, a nakon resornog ministra Admira Katice obratio se komesar Fatmir Hajdarević.

“Osim za potrebe policije i provođenja operacije policije, tako i kod spašavanja ljudi, potrage za nestalim, ali i onih kojima bude trebala medicinska pomoć. Naša specijalna jedinica je jedna od najspremnijih u regionu, a radi se na modernizaciji, unaprijeđenju, a helikopterska jedinica MUP-a KS bit će značajno pojačanje. Ostajemo u službi svih građana Kantona Sarajevo”, kazao je Hajdarević.

Nakon njega obratio se premijer kantona Nihad Uk koji je naglasio kako je ovo realizacija jednog dugogodišnjeg projekta Vlade Kantona Sarajevo. On je čestitao ministru i naglasio da je ovo rezultat politike kakvu provodi Vlada KS, a koju on predstavlja.

Potom se obratio i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

On se, također, složio da je ovo projekat koji datira još od prije nekoliko godina, ali da je njegovoj realizaciji prethodio niz koraka koji su pomogli da se ovo u konačnici finalizira današnjim potpisivanjem ugovora.

Prvenstveno, govorio je o usklađivanju i unaprijeđenju zakonskih akata, poboljšanju zakonskih odredbi, a sve kako bi se osiguralo da se ova ideja i provede.

“Ovo je velika pobjeda svih nas”, poručio je Okerić.

Osim toga, na današnjoj svečanosti je naglašeno kako je potrebno sada realizovati obuku pilota, nabavku potrebne opreme, a sve kako bi “helikopter morao biti dostupan građanima od čijeg je novca i kupljen”.

Obratio se i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović koji je čestitao svim onima koji su dio ovog projekta.

Projekat vrijedan 30 miliona KM

Riječ je projektu čija je procijenjena vrijednost nabavke 30,3 miliona KM bez PDV-a. Ovaj projekat je u uvršten u program javnih investicija za period 2023. – 2025. godine.

Kako je ranije usaglašeno prema projektu, helikopter mora spadati u kategoriju Veliki helikopter, opremljen sa dva turbovratilna motora, mora zadovoljavati Kategorije A i B prema specifikacijama EASA i varijanta helikoptera koja je predmet ponude mora u trenutku isporuke helikoptera posjedovati Tipski certifikat EASA-e.

Inače, ideja o nabavci helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo datira još od 2019. godine, a nakon osporavanja, obaranja tendera i procesa, ideja je napokon na korak do realizacije.

Resorni ministar je u više navrata naglasio kako helikopter neće biti korišten isključivo i samo za potrebe sarajevske policije, već će biti na usluzi građanima širom BiH kada se radi o hitnim slučajevima ili nekim sličnim situacijama.

Shodno Zakonu o javnim nabavkama, primjenjujući kriterij “najniža cijena”, kao najpovoljniji u postupku nabavke helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo, u decembru 2023. godine izabran je ponuđač. Riječ je o firmi “Shot” d.o.o. iz Zenice.

Komentariši