Vodopad Bereg

Vodopad Bereg

Vodopad Bereg se nalazi na ušću rijeke Bereg u rijeku Rakitnicu, u blizini sela Rakitnica, oko 8 kilometara sjeverno od grada Rogatice. Ovdje je rijeka Bereg formirala sedrenu kaskadu. Pjenušava, bistra i hladna voda ponire gotovo okomito sa visine od oko 10-12 metara nakon što pređe preko sedrenih kaskada, stvarajući vodopad nalik zavjesama koji pada u duboki amfiteatar, poznat i kao sedrena kada. U dnu amfiteatra nalazi se malo jezero dubine oko 2 metra, okruženo sedrenim blokovima. Voda u jezeru ima tirkizno zelenu boju. Sa strane glavnog vodopada nalazi se nekoliko manjih koji nestaju tokom ljeta kada se vodostaj rijeke smanji. Vodopad Bereg spada u kategoriju akumulacionih vodopada, nastalih akumulacijom sedre.

Vodopad je značajan zbog očuvanosti kao geomorfološke karakteristike. Cijeli prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode, koja svojom raznolikošću i harmonijom oblika i boja osvaja u svako godišnje doba. Stojeći pored njega, možete doživjeti osvježavajući efekat hladnog tuša, idealnog za ublažavanje ljetnih vrućina. Lokalna omladina iz Rakitnice i susjednih sela tokom ljetnjih mjeseci tradicionalno koristi vodopad kao mjesto za kupanje i osveženje.

Teško je odrediti s koje lokacije je pogled na vodopad ljepši. Odaberite mjesto koje vam najviše odgovara, bilo da se radi o nekom od stijena ili na travi oko vode. Prepustite se užitku, zaboravite na svakodnevnicu i uronite u prirodu. Zvuk vode neutralizira stres na poslu, obavezama i dugim putovanjima.

UŽIVAJTE!

Komentariši