Rogatičanin Remzija Kadrić – predsjedavajući Administrativne komisije parlamenta BiH

Penzije poslanika u parlamentu BiH bit će usklađene sa primanjima ostalih penzionera u BiH i mogle bi se vezati za najveću penziju u zemlji, potvrdio je juče naš sugrađanin  Remzija Kadrić, predsjedavajući Administrativne komisije parlamenta BiH.

“Penzije poslanika moraju biti usklađene s primanjima ostalih penzionera u zemlji i ukupnom ekonomskom i socijalnom situacijom. Sigurno je da one neće iznositi nekoliko hiljada KM, kako je navedeno u nekim medijima. Bit će znatno manje, a i imat ćemo postavljenu gornju granicu visine penzije koju niko neće moći premašiti”, rekao je Kadrić.

  Predsjedavajući Administrativne komisije, međutim, odbio je precizirati kolike će biti penzije državnih poslanika, naglašavajući kako to zavisi od prosječnih primanja u zemlji.

“Zakon o pravima i obavezama poslanika, koji tretira i penzije, usvojen je samo u prvom čitanju. Podržali smo principe zakona, ali ćemo u narednoj fazi amandmanima iznose penzija svesti na razumnu mjeru”, dodao je Kadrić.

  

Sadik Ahmetović, poslanik SDA, podnio je ostavku na članstvo u ovoj komisiji, protestirajući time protiv prijedloga kojim bi se poslanicima osigurale enormno visoke penzije.

  

“Potrebno je i ovu oblast zakonski urediti. Međutim, to nikako ne smije biti prilika za osiguranje nerealno visokih i neprihvatljivih primanja. Poslanici treba da imaju penzije, ali njihov iznos mora biti usklađen s realnim stanjem u zemlji, ukupnom situacijom i prihodima ostalih građana”, kaže Ahmetović.

  Grupa poslanika prije dvadesetak dana potpisala je inicijativu za usvajanje zakona o pravima i obavezama poslanika, kojim je predviđeno osiguranje visokih penzija za državne poslanike. Administrativna komisija podržala je ovaj zakon u prvom čitanju.  

Komentariši