Prvi cvjetovi rogatickog behara

Evo jos jedne price naseg Zambija inspirisane rogatickim beharom i sjecanjem na njegovog najboljeg druga , koga je nakon 16 godina prvi put cuo i vidio putem MSN-a. Prica je dirljiva i pokazuje na specifican nacin koliko je to rogaticko tkivo razoreno i koliko jedni drugima nedostajemo. Zambi vidi jedinu sansu u povratku ostalih u Rogaticu, nada se tome i spreman je uciniti sve da se to i ostvari. Da li i na drugoj strani ima spremnosti za to? Evo Zambi sa odusevljenjem konstatuje da ima i iznosi  prvi slucaj spremnosti povratka iz dijaspore, koji uporedjuje sa rogatickim beharom. A sve pocinje sa prvim cjetovima behara i zavrsava sa plodovima sto je i prirodan slijed svih desavanja.Evo Zambijeve price. 


 

 

ROGATICKI BEHAR

 Dragi moji sugradjani, ovom prilikom zelim vam pokazati par snimaka naseg behara iz Podhrida,Tekije,i Toplika. Danas popodne, ponedjeljak 07.04.2008 godine ispunjen sam odusevljenjem koje sam dozivio. Danas sam nakon 16 godina preko MSN -a vidio i cuo mog Salan Elvedina-Kevu. Vjerujte mi jos sam pod tim impresijama i jos mi srce treperi od radosti. Vidio sam nakon toliko godina po meni rogatickog heroja ,iskrenog prijatelja,vrhunskog covjeka velikog srca .Moram da napisem ovo sto mislim o mom dragom Kevi ,mom izvidjacu ,mom jaranu,covjeku koji je za mnoge zaboravljen. Tesko je bio ranjen na Ljunu. Prebacivan je u razne zemlje na lijecenje, a da za njega malo ko zna. Danas je trenutno u Finskoj. Ima svoju zlatnu suprugu Dadu i malu jednogodisnju kcerkicu, malu princezu Ajlu. Keva zivi svoj zivot u tudjini i masta o svom povratku u svoj Podljun.

 

Ja javno obecavam da cu uciniti sve da mu se stvore ti uslovi, ako Bog da, da nikne  kuca na njegovoj babovini, pa da nas Keva dodje u Rogaticu i da nas bude vise. Pisem ovo da demantujem mnoge koji kazu: „ Mi koji smo u tudjini nikad se necemo vratiti u svoju Rogaticu“. Ali kako vidite ima zelje i htijenja naseg Keve i njegove Dade. Ovo je za sad prvi konkretan primjer a ja se nadam ubrzo da ce se javiti mnogi sa istom zeljom. 

 

Dragi moji Rogaticani, ja sam vam na raspolaganju, bujrum! Zelim mom i vasem Kevi i njegovoj porodici da im ovaj period do povratka prodje sa lakocom i bez problema i da mi sto prije dodje. Mozda se pitate zasto sam ovom tekstu dao naslov ROGATICKI BEHAR . Asocijacija na trenutno vrijeme, ali i Keva je prvi rogaticki  behar.

 

  

 

 

 

 

 

 

Komentariši