Na sehidskom mezarju, selo Brcigovo

Zambi je u subotu posjetio sehidsko groblje u Brcigovu. Mjesto u kome je za vrijeme rata bila smjestena Rogaticka jedinica. Tu su ostali jos borci, sehidi, da svojim grobovima svjedoce kako se branila i gradila domovina BiH. Evo Zambijeve price.

 

Subota ,12. April, popodne. 

Dosadna kisa se natezala vazdan. Puhao je nekakav vjetar. Cetri je sata popodne. Iznenada stade  kisa i progrija sunce. Odlucih otici na mezarje u Brcigovu gdje su sahranjeni nasi sehidi.


Idem prouciti Fatihu nasim herojima koji svoj zivot polozise za nasu Bosnu i Hercegovinu. To cesto cinim jer sam igrom slucaja vezan za ovo izuzetno selo.Ozenjen sam iz Brcigova.

 

Sa sobom povedoh i najmladjeg sina Nermina da prouci Fatihu nasim sehidima i da mu ispricam o tim ljudima, o njihovoj hrabrosti. Rodjen je poslije svega ali mora da zna kako se stvarala i branila Bosna i Hercegovina.

 

Silazim polahko niz kaljavi i izlokani put prema Brcigovu, na onu stranu odakle je bio ozenjen nas rahmetli Sejdo Matovic-Pejdo.Gledam Markus i Ljeskovik, vidim gore narod cisti,krci,zagradjuje svoja imanja. Behar se prosuo, idilicna slika. Cist vazduh i pokusavam se opustiti i malo mozak odmoriti.Vidi se, Bog dao, proljece doslo. Baste su posijane i svugdje se cuje  cvrkut ptica, osjeca  miris behara. Cuje se buka  potoka Ljutace koji je nekad imao pet vodenica.

 

 

U takvom raspolozenju dodjosmo na mijesto gdje je nekad bila prodavnica . U toj prodavnici  je do rata radio rahmetli Kemal Nurudini.Naviru emocije i slike iz sretnih vremena.

 

 

Vidim ga kako izlijece iz prodavnice i govori: „ Nije valjda Zambi da neces svratiti,jesi li mi donijo novine iz carsije“.

Babo evo ti aparat pa slikaj prodavnicu rece moj Nermin, prenu me i vrati u stvarnost.Obavih to, slikah rusevinu ,sidjosmo ispod prodavnice i udjosmo u mezarije

Bijeli nisani dominiraju na ovom mezariju koje je staro vise od petsto godina po kazivanju starijih mjestana. Predanje je islo sa koljena na koljeno. Pridjosmo sehidskim mezarima i proucismo Fatihu nasim sehidima .

Evo njihovih imena: 

1 HAJRUDIN KALJANAC 

2 ADEM VUKAS 

3 DZEMAL MASIC 

4 NEZIR SUSA 

5 DINO KAHVEDZIC 

6. ALMIR SISIC 

7. SABAHUDIN KURTIC 

8.DERVIS HUSEINOVIC 

9.SENAD DZIKO 

10.KEMAL MASIC 

Stojimo pred mezarima meni dragih ljudi.Vracaju se slike iz proslosti. Rahmetli Hajrudin radnik Prometa,moj rodjak Adem od milja Demaci. Osjecam nekakav tezak bol u grudima. To mi sve tesko pada uz  saznanje kako je moj Adem okoncao mladi zivot .I ne samo on nego i svi ostali. Sjecam se  Dine i  njegovog  osmijeha,i jos uvijek osjecam njegov cvrsti stisak ruke.

Seno iz Tekije,mi izvidjaci smo mu dali ime Danes na koje se uvijek odazivao.Stojimo pored mezara tog skromnog i tihog covjeka, karakteristicnog  osmijeha. Vidim tu ljudsku velicinu na logorovanju,na marsevima, takmicenjima, akcijama. Sjecam se nasih zajednickih druzenja u nasim izvidzackim prostorijama. Bio je to veliki karakter, veliki borac. Borio se za ugled i mjesto naseg odreda izvidzaca “Ragib Dzindo”. Borio se u carsiji, u B i H i u bivsoj Jugi.

Sa suzama se oprastam od njih sa zeljom da im dragi Allah podari sve dzenetske ljepote,ali sa zavjetom da ih nikad necu zaboraviti i dok zivim prenosicu svoja saznanja o njima mladjim pokoljenjima. Prvo svojim sinovima,pa unuku i dalje.

 NEKA JE VJECNI RAHMET SVIM SEHIDIMA BOSNE I HERCEGOVINE   

 

Komentariši