Muke Rogaticanina Zike Kujovica-Parane u Subotici

Policija naredila da sam kreči zid

Autor: Biljana Vučković | 15.04.2008 – 11:09

 

SUBOTICA – Palićanin Zijad Kujović (65) sa sinom Samirom morao je tri puta da kreči spoljašnji zid porodične

kuće, u ulici Petefi Šandora 27, jer su nepoznati počinioci u noći između četvrtka i petka ispisali grafit mržnje dug osam metara. U petak ujutru, 11. aprila, zatekao je na zidu natpis:

 

„Nož, žica, Srebrenica – muslimani marš iz Srbije!“


 

 

 Bio sam šokiran. Za 65 godina života stekao sam prijatelje svih nacionalnosti i nikada nikome ništa nisam učinio nažao. Kada sam pozvao policiju, oni su me pitali zbog čega sam ih zvao i naredili mi da sam prekrečim natpis. Obratio sam se Helsinškom odboru za ljudska prava, i pokucaću na sva vrata nevladinih organizacija. Bolestan sam, invalid i star i ne mogu da shvatim ovakvo bahato ponašanje. Već treći dan krečim i tek sada se vide rezultati, pošto je bela cigla dobro upila boju. Ovo je nečuveno – ogorčen je Kujović.

 On napominje da u Vojvodini živi više od 40 godina, da je uzoran građanim Palića i Subotice i da sa komšijama ima dobre odnose.

– Nikada nisam bio član nijedne partije, niti me je briga ko je na vlasti. Oduvek sam živeo skromno i nisam se nikome nametao. Pogodilo me je jako što me ovako bolesnog i starog, niko iz lokalne vlasti nije posetio da vidi ovu bruku na zidu. Ne tvrdim ja da je to napisao neki Mađar, ili Srbin, Bunjevac ili Hrvat, niti bilo ko, možda je baš Musliman. Ali, zar baš nikog u ovom gradu nije briga za građane kojima se na ovaj način preti?

– pita se Zijad Kujović. Lokalna samouprava do danas nije izdala nikakvo saopštenje povodom ispisivanja grafita na Kujovićevoj kući, a ni policija se nije oglasila tim povodom, dok je Helsinški odbor za ljudska prava juče u saopštenju osudio ponašanje subotičke policije prema Zijadu Kujoviću sa Palića. Ta nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava takvo ponašanje policije okarakterisala je kao „očigledan izliv nacionalne i verske mržnje“.

Helsinški odbor je od predstavnika lokalne vlasti zatražio da odmah preduzmu mere za uklanjanje grafita sa kuće, a od predstavnika MUP-a da preduzmu sve mere radi pronalaženja i procesuiranja počinioca ovog dela. 

BLIC

Komentariši