14. Memorijalni šahovski turnir “SABRIJA TABAKOVIĆ”

Još jedna informacija od našeg Zambija. Ovoga puta se radi o šahovskom turniru u Žepi. Naime, povodom obilježavanja dana pogibije rahmetli Sabrije Tabakovića, i sjećanja na njegovu herojsku borbu za odbranu Žepe i cijele Bosne i Hercegovine šahovski klub organizuje 14. Memorijalni šahovski turnir “SABRIJA TABAKOVIĆ” dana 04.05.2008 u Žepi sa pocetkom u 10:00h.

 

 

Šahovski turnir se neprekidno, izuzimajući 2004. godinu, održava od 1994. godine. Prva dva turnira održana su u opkoljenoj Žepi 1994. i 1995. godine. I poslije pada Žepe i odlaska njenih stanovnika u izgnanstvo, turnir nije prestao sa održavanjem. Prvi naredni održan je u Brgulama kod Vareša 1996. godine,  a narednih šest u Sarajevu.  Turnir se ponovo vraća u Žepu 2005. godine gdje se svake godine  početkom maja okupi veliki broj šahista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najuspješniji takmičari  na dosadašnjim turnirima su  Zijad Bajić, koji je bio pobjednik na čak  5 turnira,   i Osman Bajić koji je osvojio 3 turnira. Po jednom su pobjednici bili Durmišević Halil, Zukanović Ismet, Podžić Selman, Štitkovac Hazim i Sejdić Enis 

 

 

 

 

Komentariši