Svečano otvorena džamija u Kramer selu

U subotu, 09. 08. 2008. godine, svečano je otvorena džamija u Kramer selu. Svečanom otvoru je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, te ugledne zvanice: izaslanik reisu-l-uleme muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, Elmedin Konaković, te brojni drugi. Program svečanog otvora počeo je u 11:30 h, ašeretom koje je proučio Emir ef. Nuhanović, drugi imam Ensar džamije u Zenici i član hora El-Quds, koji je bio zadužen za zabavni dio programa. Prisutnima se prvi obratio imam džemata Kramer selo Fadil ef. Lutvić, koji je poselamio prisutne, te istakao da je džemat Kramer selo prije rata bio najbogatiji i najaktivniji džemat na prostoru Medžlisa, te je također podvukao obavezu džemata i zajedništva. Nakon Fadil ef. Lutvića, prisutnima se obratio i predsjednik građevinskog i džematskog odbora Ilijas Kapo, koji je u kratkim crtama opisao proces izgradnje džamije, te se zahvalio svima onima koji su pomogli u njenoj izgradnji.

 

Za svoje zasluge nakon obraćanja dobio je veliki aplauz prisutnih. Poslije gospodina Ilijasa Kape prisutnima se obratio i v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Rogatica Madžid ef. Alihodžić koji je prisutne proveo kroz historiju Medžlisa, realizovane projekte, te posebno podvukao, kao i Fadil ef. Lutvić, problem članstva, te finansijske probleme Medžlisa.

 

Također si i zahvalio svima onima koji pomažu Medžlisu IZ-e Rogatica u radu. Nakon glavnog imama prisutnima se obratio muftija goraždanski gospodin Hamed ef. Efendić, koji se u jezgrovitom i nadahnutom govoru osvrnuo na sve probleme istočne Bosne, Medžlisa IZ-e Rogatica, povratnika, džemata itd. Nakon muftije goraždanskog prisutnima se obratio izaslanik reisu-l-uleme muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, koji je u svome inspirisanom i zanosnom govoru prisutne “natjerao” na razmišljanje o prolaznosti, vremenu, obavezama i nizom drugih stvari. Ključeve džamije u Kramer selu izaslaniku reisu-l-uleme predao je imam džamije Fadil ef. Lutvić…

Poslije je klanjan podne-namaz u svečano otvorenoj džamiji. Nakon podne-namaza upriličen je ručak za zvanice i goste, te narodno veselje.Voditelj svečanog dijela programa bio je Dženan ef. Imamović, sekretar muftijstva goraždanskog. Svečani otvor džamije u Kramer selu zaslužuje sve pohvale, te se nadamo, uz Božiju pomoć, da ćemo u bliskoj budućnosti organizovati zajednička druženja u novootvorenoj džamiji. Do tada, iskrene čestitke džematlijama džemata Kramer selo na novoizgrađenoj džamiji. 

U prilogu par slika sa otvora. 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši