Otvoreno pismo mom bivsem komsiji

 Procitah da su ti pretresli kucu. Trazili nesto sto bi ih navelo na trag zlocinca nad zlocincima, zivotinje u ljudskom obliku koja pocini toliko zla. 

 Pa sto tebe bolan, Pero ?  

Postavljam sebi ovo pitanje a evo i tebi. I ne samo ovo pitanje Petre. Ima ih jos.Nismo se vidjeli jos od davne 1992. godine pa se nakupilo svega a bogami i pitanja na koja bi valjalo odgovoriti. Mozda nekom ti odgovori budu koristili. Mozda je to prilika da cujemo i drugu stranu, tvoju. Eto ja kao tvoj bivsi komsija ti pruzam priliku da i ti kazes svoje. Obecavam da cu tvoj odgovor postaviti bas ovako na naslov  ma sta napisao. Sadrzaj nije bitan. Mozes se faliti da si najveci cetnik ili tvrditi suprotno i da ti je to sve podmetnuto. Sta god napisao bice objavljeno. A ovo Pero ne cita mali broj ljudi. Popelo skoro na 40000 citanja mjesecno pa ti vidi.

 

Nego brine me jedino to sto su ti zaplijenili samo telefon i zabiljeske. Ocekivao sam da ce ti kao i ostalima zaplijeniti kompjuter, presnimiti  disk. A tebi nisu. Nije valjda da si jos uvijek ostao  po starinski samo na zabiljeskama.

A kako cemo onda komunicirati?

Kako ces procitati ovo sto ti pisem?

Kako ces mi odgovoriti?

Cujem citaju mnogi nasu stranicu pa ce ti valjda neko prenijeti haber da to vidis. A ako budes htio bezbeli ce ti neko pomoci i da odgovoris.  

Sjecam se onih predratnih dana kada smo na ulazu organizovali zajednicke straze. I ti si bio tu. Pricali smo i cudili se svemu sto se dogadja. Ja sam znao da si ti imao dosta informacija ali ih nisi govorio. Bar meni nisi. Kasnije saznadoh da si jednom od komsija rekao da samo treba sacuvati glavu u vremenima koja dolaze. To mu bijase dovoljno da zdimi sa porodicom. Meni si nudio da me sa porodicom sklonis u Socice u tvoju vikendicu. Da pristadoh bi li sada ovo pisao ili bi zavrsio kao dr. Mehic koga zastiti Radan Bojovic tako da mu vise nikakva zastita ne trebase.

Mozda ces reci da si morao kao i ostali. Znas Petre, imadosmo mi jos komsija koji su sigurno isto morali kao i ti ali ipak se nisu priklonili zlocincima. Otisli su , sklonili se i svaka im cast. Pa i ti ako si morao zar bas dotle da ti Mladic bude slika i prilika a mozda i jaran??? Ubjedjen sam da si imao sa njim prisne kontakte obzirom na tvoje stalno izbivanje u Han Pijesku a i cinu koji si imao a i danas imas. Nisi se odrekao tog hljeba bosnjackom krvlju pospricanog pa eto i danas kad su svi iole normalni napravili otklon od zlocinaca na tebe sumnjaju da si u mrezi njihovih zastitnika. Nevjerovatno ali..?Ovo kazem jer ne mogu sebi da predstavim kako onoj svojoj lijepoj djeci objasnjavas i opravdavas te svoje postupke. Hoce li se Pero oni stiditi tebe i nasojati da vise ne pominju ocevo ime. Sjeti se svoga pokojnog oca. Bio si ponosan na njega a po pricanjima moga rahmetli oca i bio je covjek. Ti se nisi imao cega stiditi pa ti mozda sila udarila u glavu.

Pred sami dzehenem (rat) dolazila tvoja supruga Borka da obidje stan. Vi ste svi bili otilsli kao i ostali Srbi u Rogatici. Mi muslimani ostali sami. Prebacila mi 5-6 jaja koja su joj bila ostala u frizideru da se iskoristi i ne pokvari. Pitala me sto bjezi narod uz Ljun. Ja onako iznenadjen ne odgovorih nista. Od iznenadjenja ne umjedoh upitati a sto vi sada stanujete negdje.. a ne ovdje gdje smo uvijek zajedno bili. Da li se ikad upitas ovako kao ja. A dok smo bili u nasim stanovima cuvali smo i svoje i vase. Cuvali kao svoje ali ne u nasim stanovima kao sto je to ucinio nas komsija Simo. Mi smo cuvali vase zakljucane stanove a on cuvao nase stvari u svom stanu.

Ti to okarakterisi kako hoces a ja to zovem samo jednom rijecju koja je svima poznata. 

Trazih te na ovim spiskovima stranaka. Ne nadjoh te nigdje i to me plaho zacudi. Pa uvijek si bio tu negdje oko vlasti. Sad te nema. Ili su ti bas ti tvoj dokunisali pa jos hoce ovim smicalicama da te dokrajce, ili si ti neka velika riba koja se mora stititi konspiracijom. Ili ces mi kazati ili ce se cuti. Nista se narodu nije otelo i ostalo sakriveno. 

A vidis Mila Sokolovica. Mozda ti se smije negdje iza coska. Bio je uvijek i svugdje prvi. I za vrijeme rata Predsjednik ratnog predsjednistva, formiro i obilazio rogaticke logore, cinio zla iza kulisa a nigdje se ne moze dokazati. Bio najveci cetnik a ti sad Pero odgovaraj na sumnje. Ja vjerujem , kada bi kojim slucajem Rogatica bila bosnjacka da bi Mila nasli u vrhu dzemata. Ne bi bilo veceg Bosnjaka (muslimana) od njega samo da je na vlasti ili tu negdje oko vlasti. On kandidat za predsjednika a ti Pero odgovaraj za sumnje. Posto je vec pocela predizborna kampanja bojim se da Milu ne bude plus sve ovo sto napisah pa necu dalje. 

 A sad bih te pitao nesto zbog cega ti i najvise pisem ovo otvoreno pismo. Ma ne interesuje mene Mladic i njegovo pozoriste koje ce poceti sa predstavom kad ga uhvate i kada mu bude sudjeno. Njega je trebalo hvatati prije nego sto je zlo ucinio. Ali neimade ko niti sa nase a bogami niti sa vase strane. Sad je kasno za sve . Mene interesuju nasi ljudi rahmetlije, ubijeni i negdje pokopani u masovnim grobnicama oko Rogatice. Umiru majke ne docekavsi da se njihovi sinovi nadju. Tuzno i neljdski je sve to. Ja znam da ti znas gdje su pokopani, a ako bi slucajno rekao da ne znas reci cu ti ja kako ces saznati.

Opet se radi o jednom Jesicu. Upitaj svog rodjaka Zorana Jesica bageristu koji je zatrpavao grobnice bagerom. Zna se otprilike gdje je to ali on zna tacno.

Pa ako imas ista ljudskog u sebi, a ja sam mislio da imas, pokazi to sad. Evo ti prilike da ocistis bar dio savjesti nekim dobrim djelom. Prilika da pokazes da si covjek i da do covjeka drzis jer ima i nasih koji to znaju a sute. Gledaju ne bi li se o nase sehide sta okoristili. Nadam se da ce ih stici Bozija kazna a i ovozemaljska. Nista se od naroda nije sakrilo. Kad-tad to dodje na svoje i znace se i imena. 

Ja ti nemam nista vise reci. Nadam se da ces ovu ponudu prihvatiti a i ako ne prihvatis ja cu sa ovim pismom  koje je otvoreno i zavrsiti. Pa ako ne odgovoris neka ono bude zadnje i oprostajno.

 

 

Komentariši