OČISTIMO ROGATIČKA MEZARJA !!!

Mjesec Ramazana je mjesec milosti, oprosta, mjesec posta i ibadeta, iftara, teravija. Ramazan je mjesec kada mnogi posjecuju mezarja i ucenjem Fatihe i Jasina prisjecaju se svojih najmilijih.
Upravo tako u ovim danima mnogi nasi sugradani su posjetili rogaticka mezarja i naisli na katasrofalno stanje na terenu.

Od nasih gradjana smo dobili i svjeze slike sa Hrida gdje se vide otpaci i zapustena groblja okruzena bodljikavom travom. Otpaci od plastike , flase i kanisteri se nalaze svuda razbacani po groblju.


__

 

 

 

Nazalost moramo jednom priznati sebi da  sa nasim odnosom prema mezarju nesto nije u redu. Nemamo kulture i to moramo sebi priznati. Do sada smo mogli optuzivati Srbe za polomljene nisane i ostecenja ali ovo sto sada vidimo na slikama je nase, nas obraz i trebamo se toga stiditi. Kada bi samo ponijeli sa sobom nazad ono sto smo donijeli na groblje onda bi ostala samo trava koja se moze pokositi jednom godisnje i to bi izgledalo nesto bolje. Po smecu ce svako poznati sta je ostavio i neka se vrati da pokupi.

 

 

Na Hridu je jos stanje ponajbolje kakvo je na ostalim rogatickim mezarjima a posebno je kriticno mezarje Sehovina. Vjerujte da se nismo usudili postaviti te slike ovdje jer dovoljna nam je sramota i ovaj tekst sa slikama sa Hrida.

 

 

Sehovina je katastrofa. Tu  se nalazi vododerina. Sve je zaraslo u siblje. Puno je nisana koji se i ne vide. Sta misle oni ciji su roditelji i rodbina ovdje  ukopani, posjecuju li grobove i da li se sagnu da bar travku otkinu.

 

Nasi clanovi sa stranice rogatica.com su imali namjeru organizovati akciju kojom bi se pokusao rijesiti nacin finansiranja ciscenja mezarja u Rogatici .  Mi smo dosli do zakljucka da se nikakvim finansiranjima i parama problem ne rjesava. To je samo prebacivanje brige na drugoga . 

 

Mezarja se ciste nijetom i srcem. Jesmo li dosli dotle da ne mozemo bar jednom godisnje naci vremena, doci na mezar svojih, urediti ih pocistiti i Fatihu prouciti. Zasluzuju li toliko nasi djedovi, roditelji, braca i sestre. Parama se ne moze kupiti  obraz.Parama se ne moze kupiti sve. Mislimo da je i ovo nesto za sta moramo naci vremena i bar jednom godisnje se oduziti nasim rahmetlijama.  

 

 Zato apelujemo na sve gradjane Rogatice, Bosnjake, ma gdje se nalaze da iskoriste ove dvije subote  koje su ostale jos do Bajrama, da licno nesto ucine a ostali koji su vani zaduze bliznje, plate poznanike i da se mezarja ociste i pripreme do Bajrama.

  

Pozivamo sve gradjane Rogatice, Bosnjake  da ove zadnje dvije subote (20.09.2008 I 27.09.2008) u mjesecu Ramazanu odemo u Rogaticu i pocistimo  mezarja. Svi koji zele da idu neka se dogovore medjusono, koristeci racionalno vozila, a neka mjesto okupljanja bude Vjecnica u 8 h kako bi se popunila eventualna slobodna mjesta i poveli i gradjani koji nemaju prevoza.

MOLE SE SVI KOJI IMAJU AUTO DA DODJU U STO VECEM BROJU KAKO BI SVI ZAINTERESOVANI MOGLI OTICI U ROGATICU I UCESTVOVATI U CISCENJ MEZARJA

 

 

Pozivaju se takodjer Rogaticani, povratnici da uzmu ucesca u akciji ciscenja mezarja.
Sa sobom ponijeti nesto od alata.
 

 

Sva oprema koju su gradjani kupili za odrzavanje mezarja da se vrati u Medzlis IZ kako bi bila na rapolaganju onima koji se odluce uciniti nesto po ovom pitanju. Po upotrebi bi se oprema vratila ponovo nazad.

 

I neka nam bude ovo nauk i da se ovako nesto ne ponovi. Posebno porucujemo nasim gradjanima u dijaspori da od svojih odmora odvoje samo jedan dan za nasa mezarja, grobove svoje rodbine.

 

Ako primjetimo da pored stoji grob sa rahmetlijom kome nema ko to uciniti a ima i takvih, pocistimo ga sa srcem i time cemo uciniti dobro djelo. Ako ucinimo sve ovako nasa mezarja ce uvijek biti cista a to je najmanje sto mozemo uciniti za nase rahmetlije. 

 

Evo par slika sa Hrida:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši