Prvi teravih-namaz u džematu Kovanj nakon 16 godina

15. 09. 2008. godine, nakon punih 16 godina, u potpuno obnovljenoj džamiji u Kovanju klanjana je prva teravija. Teravih-namaz je predvodio Madžid ef. Alihodžić, glavni imam MIZ Rogatica. Na iftar nas je pozvala hadžinica Sulejmana Sijerčić, povratnica u Kovanj, kod koje smo u prelijepoj bosansko-islamsko-tradicionalnoj atmosferi iftarili, popili kahvu, popričali i prisjetili se kako je “to nekada bilo”. Nakon obavljenog akšam-namaza u kući hadžinice Sulejmane, uputili smo se ka kovanjskoj džamiji. Već izdaleka ugledasmo upaljene kandilje i svjetlost unutar džamije. Taj prelijepi prizor probudio je emocije kod svih Kovanjaca, kao i sama teravija, tako da nisu ni skrivali suze.
 
Nakon proučenog jasini-šerifa, hadži Sabit Ajanović je proučio ezan, te smo pristupili klanjanju teravih-namaza.   Nakon obavljenog teravih-namaza prisutnima se obratio i glavni imam, koji je poselamio prisutne, izrazio neizmjerno zadovoljstvo zbog prvog teravih-namaza u Kovanju, te iskazao uvjerenje da će svaka džamija na prostoru MIZ Rogatica imati ako Bog da i svoj najveći i glavni ukras, a to je džemat.

Molimo Allaha dž.š. da nam pomogne u našim nastojanjima da što je najbolje moguće organizujemo vjerski život na prostoru Rogatice. Amin !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I za kraj jedna slika sa teravih-namaza u džematu Novoseoci:

 

 

 

Komentariši