LEJLETU-L-KADR / NOĆ KADRA (hutba)

 Ramazan ima svoje posebnosti i u njemu se učinjena djela vrijednuju na poseban način. U njemu je Noć Kadra, koja je vrijednija od hljadu mjeseci (noć u kojoj je započela objava Kur’ana). Naš selef-salih (dobri predhodnici) su ramazan koristili kao period u kojem su jačali svoj iman i oslobađali se od grijeha. Oni su se šest mjeseci prije ramazana pripremali za njegov doček, a šest mjeseci poslije ramazana su ga ispraćali, tako da su cijele godine bili u vezi sa ramazanom.

 

 

LEJLETU-L-KADR / NOĆ KADRA 

Braćo i sestre u islamu! Danas 26. ramazana 1429.h., što odgovara 26. septembru 2008. godine, u posljednjoj džumi ovogodišnjeg ramazana, hutbu sam naslovio sa „Lejeletu-l-Kadr / Noć Kadra“. Braćo i sestre, ispraćamo mubarek ramazan, mjesec: posta, Kadra, Kur’ana, Bedra, Fetha, pobjeda na različitim poljima, takmičenja u dobru i ibadetu, mnogobrojnih blagodati, međusobne solidarnosti i spremnosti na žrtvu. Danas je i „Dan podrške Palestini“, koja pod cionističkom okupacijom krvari pune šezdeset godina, pa se iskrenim dovama sjetimo naše palestinske braće! U danima u kojima bi u posljednjoj trećini ramazana trebali da se natječemo u dobru, u Sarajevu, gradu heroju se održava Festival homoseksualaca, a zbog tog grijeha je uništen Lutov, a.s., narod, strašnom kaznom… La hawle we la kuwwete illa billlah!  

Sretni su oni koji su iskoristili ramazan: posteći, učeći Kur’an, klanjajući nafile, čisteći svoje imetke kroz zekat, čisteći svoj post kroz sadekatu-l-fitr i dijeleći sadaku. Oni su se očistili od grijeha, a velika je to blagodat. Ramazan ima svoje posebnosti i u njemu se učinjena djela vrijednuju na poseban način. U njemu je Noć Kadra, koja je vrijednija od hljadu mjeseci (noć u kojoj je započela objava Kur’ana).

 Naš selef-salih (dobri predhodnici) su ramazan koristili kao period u kojem su jačali svoj iman i oslobađali se od grijeha. Oni su se šest mjeseci prije ramazana pripremali za njegov doček, a šest mjeseci poslije ramazana su ga ispraćali, tako da su cijele godine bili u vezi sa ramazanom.U Noći Kadra koja se nalazi u jednoj od neparnih noći zadnjih deset noći ramazana je započela objava Kurana, kao što stoji u prvih pet ajeta Sure Ed-Duhan:Hamim!”(1) “Tako mi Knjige jasne,”(2) “Mi smo je počeli objavljivati u Blagoslovljenoj noći, – i Mi zaista opominjemo-“(3) “u kojoj se svaki mudri posao riješi,”(4) “po Našoj odredbi! Mi smo uistinu slali poslanike!”(5) (Suretu Ed-Duhan:1-5)

Noć Kadra je vrijednija od 83 godine i četiri mjeseca, pa ko od nas ne želi da iskoristi ovu noć?! Kaže Allah dž.š. u Suri ElKadr: Mi smo ga spustili (objavili) u noći Kadr -“(1) “a šta ti misliš šta je to noć Kadr?”(2) “Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci -“(3) “meleki i Džibril, sdozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake.”(4) “Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane!”(5) (Suretu El-Kadr:1-5)Onaj ko provede Noć Kadra, u ibadetu, biće mu oprošteni prošli grijesi, kao što stoji u hadisu: Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:Ko bude postio ramazan čvrsto vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, biće mu oprošteni prošli grijesi i ko provede Noć Kadra u ibadetu čvrsto vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, biće mu oprošteni prošli grijesi!” (Buharija)

Noć Kadra je nazvana kadrom iz više razloga: 1) zbog njenog velikog ugleda, položaja i veličine kod Allaha; 2) zbog toga što se u toj noći određuje ono što će se dogoditi naredne noći; 3) zbog toga što ibadet u njoj ima ogromnu vrijednost.U toj noći treba: klanjati što više nafila, upućivati dove i učiti Kur’an. Vjernik u namazu može da objedini i ostale ibadete, naročito ako dugo stoji u namazu, dugo uči Kur’an, pa kada prouči ajet koji govori o džehhennemu da se utječe Allahu, s.w.t., od njega i kada prouči ajet koji govorio džennetu, da moli Allaha, s.w.t., za njega.Sufjan Es-Sevri je rekao: „Dova u toj noći mi je draža od namaza, a ako bi učio Kur’an i dovio, možda bi je i pogodio.” Ibn Redžeb, komentarišući ove riječi, kaže: „Znači, draže su mu mnogobrojne dove od namaza u kojem ne dovi.

Ako bi učio u namazu i dovio, to bi bilo najbolje, jer se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., u noćima ramazana klanjao noćni namaz i svaki ajet je učio po tertilu. Ne bi prošao ni pored jednog ajeta koji govori o milosti, a da je ne bi zatražio i ne bi prošao ni pored jednog ajeta koji govoi o kazni, a da ne bi tražio utočište od nje. Na taj način bi objedinio namaz, učenje Kur’ana, dovu i razmišljanje, a to su najbolja djela u zadnjim noćima ramazana i u ostalim vremenima općenito. Znakovi Noći Kadra su: a) nur – svjetlost koja se ne može primjetiti u drugim noćima, a istu mogu osjetiti samo oni koji žive daleko izvan gradova i vještačke svjetlosti, b) smiraj srca i širina prsa koju čovjek osjeća najviše u toj noći za razliku od drugih noća, c) u toj noći nema vjetrova i u njoj nije ni hladno ni vruće, d) čovjek osjeća posebnu slast u namazu te noći za razliku od ostalih noćiju, e) Sunce nakon te noći izlazi bez zraka, jasno i čisto, ne kao u ostalim danima.

Neki dobri naši preci su Noć Kadra viđali u snu i Allah bi im davao znakove da ustanu i provedu je u ibadetu. Muhammed, s.a.v.s., nam preporučuje da tražimo noć Kadra u zadnjih deset noći ramazana:        Prenosi Aiša, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Tražite Noć Kadra, u neparnim noćima posljednjih deset noći ramazana!” (Buharija) U drugoj predaji stoji: Rekao je Abdullah ibn Omer, r.a.: “Neki ashabi su u snu vidjeli da je noć Lejletul-Kadr u zadnjih sedam noći ramazana. ” Muhammed, s.a.v.s., im je rekao:  “Pokazan mi je vaš san. Istina je da je ona (Lejletu-l-Kadr) sakrivena u zadnjih sedam dana, pa ko je bude tražio neka je traži u zadnjih sedam noći.(Buharija)

Poslanik, s.a.v.s., je želio obavijestiti ashabe o Noći Kadra, pa mu je podignuto to znanje, što potvrđuje slijedeća predaja: Prenosi Ubade ibn Samh, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., izašao jedne prilike da obavijesti ashabe o Lejletul-Kadru, pa su se dva muslimana posvađala, na što je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Izašao sam da vas obavijestim o Noći Kadra, pa kada su se dva muslimana posvađala, dignuto je od mene znanje o njoj. Možda je to dobro po vas, nadam se, ali tražite je u dvadeset i devetoj, dvadeset i sedmoj i dvadeset i petoj noći.” (Buharija)  

 Muhammed, s.a.v.s., nas podstiče da se u toj noći obraćamo dovom svome Gospodaru i od Njega tražimo oprosta.Rekla je Aiša r.a. Poslaniku s.a.v.s.: “Poslaniče, ako doživim Noć Kadra, šta ću u njoj govoriti?” Rekao je: “Reci اَللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبَّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي”  Gospodaru, Ti si Taj Koji oprašta, voliš oprost, pa mi oprosti!” (Tirmizija) Poslanik, s.a.v.s., je takođe učio dovu:    أَللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ، وَعَفْوِكَ مِنْ عُقُوبَتِكَ“Utječem se Tvojim zadovoljstvom, od Tvoje srdžbe i Tvojim oprostom od Tvoje kazne!“Braćo i sestre! Provedimo ovih nekoliko preostalih dana i noći mjeseca ramazana u ibadetu i tragajmo za Noću Kadra, nadajući se Allahovoj, dž.š., milosti, oprostu grijeha i džennetima koji su nam obećani! Izvršimo obavezu sadekatulfitra, kako bi na taj način od posta odstranili eventualne nedostatke i kako bi post bio uzdignut Allahu, dž.š.!

Nastavimo i nakon ramazana živjeti po islamu i izvršavajmo naše obaveze!!!Gospodaru, podari pobjedu svim ugroženim i obespravljenim muslimanima, ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, učini nas od onih koji se iskreno kaju za učinjene grijehe, primi od nas post, namaze i ostala dobra djela u mubarek ramazanu, budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u džennetu, društvom sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima! 

Sarajevo: 26. ramazan 1429.h.                                                                                       

 Hutba: DžamijaKralj Fahd              

26. septembar 2008.god.                                                                      

Nezim Halilović Muderris  

 

Komentariši