Lejletu-l-Kadr u Rogatici

Po prvi put nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu u Rogatici je održan svečani program povodom 27. noći Ramazana, noći Lejletu-l-Kadr. U svakom smislu rijeći bilo je svečano i nevjerovatno, i moguće je samo jedan maleni djelić prenijeti tekstom i slikama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vjernici i vjernice su polahko pristizali, tako da je pred sami teravih-namaz džamija već bila, za naše prilike, odlično popunjena.
Nakon klanjanja jacije i teravih-namaza, koje su predvodili Madžid ef. Alihodžić i Dino Dželilović, teravih-imam u Kukavicama, pristupilo se izvođenju svečanog programa. Taj historijski trenutak sigurno će svima ostati dugo u sjećanju. Haris ef. Ahbabović, teravih-imam u Novoseocima, proučio je ašere, te je program otpočeo. Mevlud-i-šerif su proučili: Haris ef. Ahbabović, Madžid ef. Alihodžić, hadži Sabitbeg Ajanović, Mirza, Ermin i Nermin Pavica i Dino Dželilović.
Smjenjivali su se tekstovi mevluda, ilahija, turskih ilahija, zikra sve do pola jedanaest, kada je program prigodnim vazom, koji je održao Madžid ef.
Alihodžić, priveden kraju.

Ali ni to nije bio kraj. Odmah nakon programa imali smo još dva važna događaja. Prvo smo u porodičnoj kući Mirze Pavice proučili dovu za njegovu ženu, koja je na 27. noć Ramazana odlučila da svoje oblačenje uskladi sa islamskim propisima. Sve čestitke i dova Allahu dž.š. da je neizmjerno zbog toga nagradi.

Nakon ovog sretnog trenutka za sve nas, ponovo smo se vratili u džamiju, te u jedan sat po ponoći proučili Ja-sin i klanjali noćni namaz, koji od ove godine postaje tradicija u Rogatici. Hvala Allahu dž.š. kada pored onih aktivnosti koje su bile prije rata možemo i nečim novim upotpuniti vjerski život u Rogatici.

Molimo Allaha dž.š. da sve naše ibadete, naš mevlud, naš noćni namaz ukabuli i u sevape upiše, te ako Bog da ovo ostane tradicija sve do Sudnjeg dana. Amin!

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši