Nas Mujezin

 Pet puta dnevno cuje se Ezan kako razlijeze Rogatickom kotlinom, od ranog Sabaha, pa do Jacije, mili i prepoznatljiv glas naseg Mujezina,  Envera Kazica.

Enver Kazic rodjen je 21.06. 1938. godine.u Rogatici. Osnovnu i srednju skolu  zavrsio je u Rogatici 1957. godine. Poceo je raditi u Tehnotransu gdje je proveo cijeli radni vijek kao veliki majstor. Po drugi put se vratio iz muhadjerluka u svoj rodni grad 2001. godine. Dok nije obnovljena Carsijska dzamija, nas Mujezin je isao na Namaze u Gorazde, vodeci sa sobom povratnike iz Kukavica.  

 Prvi susreti sa casnim Kur`anom bili su odmah poslije drugog svjetskog rata. Iako nepokretan a.r. Mujaga Salan nas je ucio i upucivao u nasu vjeru. Inace rahmetli Mujaga je otac a.r.Husejnage Salana, govori nas Mujezin.

Pominjuci njihova imena u znak zahvalnosti, kanuse mu suze. Ovakve ljude uvijek treba pominjati i sjecati ih se svakodnevno, a pogotovo uz mubarek dane. Zaista to zasluzuju, rijeci su naseg Mujezina. Njegov otac a.r.Meho ga je redovno vodio u dzamiju na svaki vakat, Ramazan, Bajram-Namaz. Cesto mi na um padne, nastavlja Enver: „Nekad Bajrami, velika radost nas djece, nekako su ti dani bili posebni, sve je mirisalo, odisalo nekom posebnom atmosferom, koju insan ne zna ni objasniti. Kad se samo sjetim tog vremena. Babo, majka, braca, sestre, puna kuca, komsiluk, naka mi toplina oko srca. Puna mi dusa . A sada koga god pomenes, prvo mu predas rahmet, sta ces, vrijeme cini svoje. Ali Bogu sucur,evo nas ima jos da te adete provodimo, svoji na svome.

Danas sam bio prijatno iznenadjen, znakom paznje i Bajramlukom od strane nasih Rogaticana. Fala im, neka su zivi i zdravi, fala im, nisu nas zaboravili, nas, svoj rodni grad, svoje korijene. Da ih dragi Allah nagradi za ovaj ljudski i humani cin, pa ih molim da i dalje ne zaboravljaju svoj rodni grad, svoja mezarja koja obavezuju, da nikad ne zaborave svoje korijene, svoju rodnu grudu.Jos jednom velika hvala. Posto je sutra Kurban-Bajram, zelim da cestitam Bajram, mojim Rogaticanima ma gdje bili,sa zeljom da ove mubarek dane provedu u zdravlju i veselju sa svojim najblizim, sa svojim prijateljima.  

Amin

               

 BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN !

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši