Kod Muje Mešića na Holuču

 

Svakodnevno se srecem sa covjekom, razgovaramo, planiramo i pomazemo narodu. Davno je bila 2000 godina, kada se ovaj covjek ohrabrio, da se vrati u rodni grad. Ohrabrio prvo sebe, pa onda mnoge druge nase sugradjane.

 

 Iza njegovog rada i htijenja stoje rezultati, preko 1000 stambenih jedinica obnovljenih i opremljenih za normalan zivot. Mnoge se od njih nazalost prodadose, ali ih ostade jos dosta.Bas onoliko da se zna da u nasem gradu i okolo njega zive povratnici Bosnjaci.

 

 

 

Velika je zasluga ovoga covjeka koji u ta vremena uradi tezak rudarski posao, probi led, vrati narod na ledinu, u satorska naselja, i danas su Bogu sucur i dalje tu, zive, rade i provode nase adete.  

Nas prijatelj i sugradjanin zove se Muhamed Mešic-Mujo, zivi u svojoj kuci na Holucu. U komsiluku su mu povratnici, komsije: Mustafa Pavica, Hrustem-beg Medosevic, Ismet-aga Pašic, Hajrudin Ajanovic, Redjo i Regina Resulovic. 

Nas Mujo rodjen je davne 1938 godine,20.10. u Rogatici. Svi stariji Rogaticani poznaju naseg Muju koji provede svoj radni vijek u Tehnotransu u Rogatici. Od zavrsetka rata pa do danas nas Mujo svoj zivot posvetio povratku naseg naroda u Rogaticu, prolazeci kroz sumu propisa, zakona. Kroz razlicite forume lobirajuci za povratak nasih sugradjana u Rogaticu. Radio je i jos radi na tome ,i kako kaze dok zivi, borice se da se sto vise Bosnjaka vrati u svoju Rogaticu. Kroz svoj rad i aktivnosti po pitanju povratka nas Mujo je prolazio preko raznih prepreka, nerazumijevanja, ignorisanja, loseg odnosa nasih ljudi i nezahvalnosti, sa bezobzirnim kvalifikacijama. Ipak ostao je dosljedan sebi, svojoj ideji i svome cilju, povratku nasih sugradjana na svoja ognjista, u svoju Rogaticu.Cesto zna reci: Dodjite ljudi, okrenite se oko sebe, pa vidite sta vam je ciniti. Savjet na mjestu, izuzetno jaka poruka. Jasno i konkretno, okrenite se oko sebe, to su emocije koje prorade u svakom od nas, da je insan od celika ne ostavlja ga ravnodusnim. Jaka poruka nema sta.  

Nas Mujo je porodican covjek, ima suprugu, sina Ermina koji je zaposlen i zivi i radi u Sarajevu, kcerku Elvedinu, koja je udata i zivi u Malmeu u Svedskoj sa suprugom Senadom, koji je inace rodom iz Sanskog Mosta, i sinom Arminom koji je rodjen 11.05.1994 godine u Njemackoj. Roditelji koriste priliku da poselame svoje u Malmeu. Nasi Mešici selame i pozdravljaju svoje komsije i prijatelje sirom svijeta, a poseban selam za Porodicu Pašic u Londonu.

Uz selame i pozdrave nas Mujo poziva sve nase sugradjane da se vrate u svoj grad, pokazuje spremnost i dalje da pomogne nasim sugradjanima, pa ko zeli neka izvoli, kontakt telefon od Muje Mešica je 065 457 451.           

 ZIVI I ZDRAVI MI BILI ROGATICANI MA GDJE MI BILI  .

Mujo Mešic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši