ROGATIČKA KUPALIŠTA

Da li se sjecate toplih ljeta provedenih pored Rakitnice? Bijahu to duga topla ljeta sa mnogo sunca zabave i razonode. Sigurno se svi sjecate provedenih trenutaka na Rakitnici sa drustvom. Svako je to dozivljavao na svoj nacin, ali sam isto tako ubijedjen da su to lijepi trenuci kojih se svi rado sjecamo.

 Mene moja sjecanja vracaju u daleke sezdesete godine, kada je Rogatica imala veliko i mogu reci za ono vrijeme, moderno kupaliste. Mladje generacije se ne sjecaju toga, pa cu pokusati da po sjecanju opisem, kako je to izgledalo i kako je funkcionisalo. I ja sam tada imao sest godina ali se jako dobro sjecam svega .


To kupaliste se nalazilo „Zakulom“. Sigurno se svi sjecate mosta koji vodi ka sportskom centru. Tada bijase stari drveni most iznad koga su se u koritu nalazile dvije betonske kule. Te betonske kule su imale sliceve, u koje su se po visini redale daske, kojima se pregradjivalo korito Rakitnice. Kule su bile visoke preko dva metra , tako da, kada bi se poredale sve daske do vrha, na kupalistu bi nivo vode porastao preko dva metra. Dovoljno za sve discipline na vodi.

 

 

Pregradjivanje je vrseno svakodnevno, tako da je voda u pregradjenom koritu uvijek bila cista. Ujutro bi se pregradjivalo, a pred vece, kada bi svi kupaci pohrlili kuci da se pripreme za poznato Rogaticko korzo, bi se brana napravljena od dasaka podizala. Koliko me moje sjecanje sluzi, to su obavljali Ismet Lihic zvani Tetaleta i njegov brat Lilo. Nije mi poznato da li su imali neku naknadu za taj odgovorni posao ili su to radili dobrovoljno za raju. Korito Rakitnice, iznad tih kula uzvodno se sirilo sa desne strane, tako da je ukupna povrsina bazena bila ogromna za tadasnje pojmove.Moze se reci da je dostizala povrsinu dva tri danasnja bazena olimpijskih dimenzija.

Na tom dijelu je korito bilo oiviceno sa betonskim zidovima na kojima su bile ugradjene metalne stepenice za ulazak u vodu. U vrhu kupalista se nalazio stari mlin do kojeg se dolazilo puteljkom sa lijeve strane kupalista uzvodno. Sa desne strane uzvodno, kada se predje preko mosta, prostirala se velika travnata povrsina.

Tu je vrvilo od naroda koji se suncao, igrao karti, svirale se gitare i pjevali dobri stari slageri. Od jutarnjih sati su se zauzimale pozicije na toj livadi , prostirale prostirke, redali cekeri u kojima se nosila hrana da se prezalogaji do rucka ili cak vecere. Malo paradajza , paprika , hljeba i kajmaka je dobro dolazilo, jer je voda izvlacila sve iz tebe i pospjesivala glad. Pokatkad bi zaplivala i velika lubenica koja bi bila vezana za obalu i hladila se u vodi kako bi bila ukusnija.

Sa podzida kod mosta , koji je bio malo uzvisen, bi se skakalo u bazen. Tu su se mogle vidjeti sve vrste skokova koje je izvodila poznata raja.Sjecam se i sada skokova rahmetli Osmana Kazica – Oce koji je ponajbolje skakao stilom laste. Kasnije je to jako dobro radio moj drug iz djetinjstva rahmetli Sakib Colic. Rahmet mu predah mada  jos nije pronadjeno njegovo tijelo   poslije ovog rata. Vodi se pod nestalim i kao mnogi Rogaticani.    

 

 

Starji su nas djecu bacali u bazen kako bi naucili plivati. Mnogi su tako i proplivali a one uspanicene su vadili oni koji su ih i bacali. Tako i ja naucih plivati. Na kupalistu su cak bila i dva tri prava camca u kojima se na smjenu veslalo. Medju prvima su kajak imali braca Foco Namik, Mahir i Nedim iz Kruscice.Mahir i Nedim bi dolazili ljeti iz Sarajeva u Rogaticu a Namik je jedno vrijeme isao u skolu u Rogatici. Zato smo mi, djeca iz Kruscice, imali privilegiju da se provozamo u tom kajaku sa jednim od brace.

 Najcesci rekviziti su ipak bili slaufi od traktora i Fapova. Najpoznatija igra bijase tzv. ”proziva”. U vodu se skakalo, a u letu se moralo izgovoriti ime slijedeceg skakaca i tako u nedogled. Igre sa loptpm u vodi su bile takodjer popularne.

 

 

 

 

 

Ovo bijase najpoznatije kupaliste u to vrijeme ali ne i jedino. Uzvodno je bilo jos mnogo lijepih mjesta za kupanje pogotovu kada se Rakitnica zajazi u Zakuli. Odmah iznad kupalista
korito je pravilo veliku krivinu. To mjesto smo zvali “Okuka”. Tu se takodjer okupljalo mnogo svijeta.Ovo mjesto je vjerovatno poznato i mladjima.

Iznad Okuke bi dolazio “Oprkanj” sa svojim kazanom koga sam se uvijek bojao.Stariji su nas plasili sa tim da, ukoliko se slucajno dospije u taj kazan, povratka nema. To je u stvari bio jaci vir. Iznad Oprkanja se nalazio “Bent”. Nalazio se otprilike u nivou ispod starog hotela (sadasnja zgrada tehnotransa).

Takodjer je bilo poznato kupaliste ispod skole, pa zatim puno mjesta iznad stare pilane pa sve do Kolovrata. Nizvodno je bilo poznato mjesto “Behlulovina” pa zatim “Krajino”. To ime je dobilo po prezimenu Krajina. Tu je bila kuca rahmetli roditelja doktora Nihada Krajine. Nizvodno je bilo jos atraktivnih mjesta sve do Zaganovica.

Svi Rogaticani su volili tu planinsku rijeku koja je izgledala dosta naivno, mada bi u rano proljece ili u kisovitu jesen znala napraviti dosta belaja. Izlijevala bi se iz korita i plavila Kruscicu, Gracanicu, Zaganovice i Donje polje. Da bi se te poplave izbjegle, gradski oci regulisase njen tok izgradnjom betonskog korita i za sva vermena unistise prirodnu ljepotu korita u gradskom podrucju. Tim cinom bijahose za sva vermena unistena mnoga navedena Rogaticka kupalista. Industrijalizacija i modernizacija ucinise to, da sva ova mjesta ostadose samo u sjecanjima onih starijih, pa ako se sta o tome ne napise zametnut ce im se trag za sva vermena.

Komentariši