Rogatičanin Mehmed Sokolović o stanju u bh. atletici

Ovaj je sport u našoj državi izrodio veliki broj velikana koji su imali zapažene rezultate. Sada nije tako zbog više razloga. Klubovi nemaju uslova za kvalitetan rad, izostaje redovna edukacija trenera, kao i bolji rad atletskih organizacija – kazao je Rogaticanin Mehmed Sokolović, počasni predsjednik ASBiH i utemeljitelj Fondacije za stipendiranje mladih talentiranih atletičara.

 

 

 

 

Kraljica sportova je na koljenima 

Kraljica sportova je na koljenima. Atletika u Bosni i Hercegovini nikada nije bila u težoj situaciji, istaknuto je na jučerašnjoj pres-konferenciji u ASBiH, koja je organizirana u povodu obilježavanja 60 godina rada ove organizacije.

Kako navode odgovorni, stanje je teško zbog nikakve pomoći vladajućih struktura, izostanka finansijske podrške privrednih subjekata i neprimjerenog položaja u društvu. To rezultira sve slabijim zanimanjem mladih za atletiku.

 


– Ovaj je sport u našoj državi izrodio veliki broj velikana koji su imali zapažene rezultate. Sada nije tako zbog više razloga. Klubovi nemaju uslova za kvalitetan rad, izostaje redovna edukacija trenera, kao i bolji rad atletskih organizacija – kazao je Mehmed Sokolović, počasni predsjednik ASBiH i utemeljitelj Fondacije za stipendiranje mladih talentiranih atletičara.

Prema riječima predsjednika ASBiH Momira Tošića, u povodu obilježavanja 60. rođendana 30. decembra će biti održana svečana sjednica Skupštine, na kojoj će priznanja dobiti gradovi koji su izgradili atletsku infrastrukturu.

– Ovaj će jubilej biti skromnije obilježen nego onaj prije 10 godina. Atletski savez nije pronašao svoje mjesto koje mu pripada u BiH. Do sada je izostala pomoć vladajućih struktura, ali su obećali da će u narednom periodu stati iza nas – rekao je Tošić.

Evropsko timsko prvenstvo na Koševu

Na atletskom poligonu Koševo u Sarajevu sredinom naredne godine bit će održano Evropsko timsko prvenstvo treće grupe. Ovo je takmičenje nasljednik Kupa Evrope, a ASBiH i grad Zenica ljetos su bili odlični organizatori na Kamberovića polju.

Izostali međunarodni uspjesi

Govoreći o radu Fondacije na čijem je čelu, Mehmed Sokolović je istaknuo da, iako su stipendisti redom državni prvaci i rekorderi, nije previše zadovoljan rezultatima.

– Drago nam je zbog odličnih rezultata naših stpendista na domaćem planu, ali je problem to što su izostali uspjesi na međunarodnim takmičenjima. Nismo imali plasmana u finala ili osvojenu medalju.

Znamo da su tome razlog već navedeni problemi koji tište bh. atletiku uopće pa ćemo proširiti aktivnosti Fondacije. Oni takmičari koji ostvare bolje rezultate, dobit će i bolju finansijsku pomoć. Također, radit ćemo na edukaciji i stimulaciji trenera, koji će biti nagrađivani za rezultate atletičara o kojima se brinu – riječi su Sokolovića.26.12.2008.  AVAZ 

 

Komentariši