O rahmetli dipl.ing.mas. Mustafi Hasanagicu

Godine l984. u Sarajevu su odrzane xiv Zimske olimpijske igre, neponovljiv dogadjaj u cijeloj istoriji Bosne i Hercegovine.

Oko organizacije igara okupili su se mnogi patrioti koji su na razne nacine, lobiranjem, sredstvima, strucnom pomocu i direktnim angazmanom doprinijeli da to budu, do tada,najbolje organizovane igre.

Medju velikim donatorima bio je i nas dipl.mas.inz.Mustafa Hasanagic iz Los Andjelesa.Organizacionom komitetu igrara poklonio ja oko 2oo.ooo dolara vrijednu numizmaticku zbirku zlatnika,koja danas krasi Olimpiski muzej u Sarajevu.

 

Ko je Mustafa Hasanagic?

 

 

Sin skromnog zanatlije Muredbega rodjen je u Rogatici l9l9.godine.Zajedno sa bratom Sulejmanom uz veliko odricanje uspio je prije Drugog svjetskog rata zavrsiti tehnicku skolu u Sarajevu.Posto za mlade tehnicare u takvoj truhloj privredi kakva je bila starojugoslovenska nije bilo mjesta odlucili su kruh potraziti u Njemackoj.U ratnoj situaciji uspjeli su zavrsiti fakultete (Sulejman gradjevinski a Mustafa masinski).Pred sam rat Sulejman se vratio u Jugoslaviju gdje se prikljucio partizanima i gdje je bio tesko ranjen,a Mustafa je kao darovit strucnjak otisao u SAD.Poslije rata Sulejman je jedno vrijeme radio u rodnoj Rogatici gdje je bio direktor gradjevinskog preduzeca “Romanija” ali je ubrzo otisao u Zagreb,doktorirao i do smrti radio kao uvazeni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu gdje je i umro potkraj osamdesetih godina.
Brat Mustafa u SAD je napravio sjajnu karijeru i bio je medju vodecim konstruktorima u Boingu” a jedno vrijeme i u NASA programu osvajanja svemira.U znak zahvalnosti prema gradu u kom je stekao prvo tehnicko obrazovanje poklonio je gore spomenutu zbirku.Rodnom gradu Rogatici poklonio je manju zbirku i osnovao je Fondaciju za stipendiranje siromasnih a nadarenih studenata.Fondacija je do pred sami rat dobro funkcionirala,a sta je dalje bilo sa njom nije mi poznato.UZ to je obnovio nisane roditeljima na groblju Sehovina i dao da se ispred Carsijske dzamije izgradi veleljepan sadrvan koji je uradio vrsni majstor Fehim Hurem. Mozda je ovo i prilika da se uputi apel odgovornim za spas Fondacije.Mustafa je umro i sahranjen je potkraj osamdesetih u Los Andjelesu.Jedini njegov nasljednik (posto ni on ni Sulejmen nisu imali djece) je Mesuda Agic rodj.Bogunic kojoj su ostavili skromnu ladanjsku kucu u kojoj su provodili ljeta u Rogatici.

 

Komentariši