Niz rijeku Rakitnicu

Odlucih da napisem nesto o rogatickoj ljepotici rijeci Rakitnici i njenim ribarima koji provodise svoje slobodno vrijeme na njenim obalama loveci ribu. Nasu ljepoticu sacinjavaju dvije rjecice koje izviru nekih penaestak kilometara sjeverno od Rogatice. Jedna od rjecica Bereg izvire na sokolackoj teretoriji. Izvor Bereg nalazi se ispod samog brda . Bezdan okrugla oblika cetiri do pet metara precnika. Voda bistra i hladna prelijeva se preko bezdana. Prelijevajuci se stvara mnoge potocice koji hitase prema kanjonu. Ujedinjeni potocici stvorise rjecicu.

 

 

 

 

Skakucuci sa kamena na kamen kroz kanjoj rjecica hita prema svom utoku rjecici Rakitnici. Rjecica Rakitnica izvire u Mujaginom potoku u seluRakitnici. Probijajuci se kroz polja sela, zuri prema svom susjedu rjecici Beregu. Sastaju se u selu Rakitnici i tu stvorise nasu ljepoticu plahovitu hladnu i brzu. Probijajuci se tako kroz kanjone i livade presjeca put Rogatica – Zakomo , na tom mjestu mjestani sagradise most koji poveza lijevu i desnu obalu. Tekuci dalje stize do Zilicine. U Zilicini na njenoj lijevoj strani nalazi se izvor bistre i hladne vode. Pored tog izvora zaustavise se mnogi ribari i mnogi putnici namjernici da se odmore i napiju hladne vode. Na izlazu iz Zilicine mjestani sagradise jos jedan most. Tekuci i zuboreci tako stize do Radave. Sa njene desne obale u ljepoticu se uljeva potok Radava. U Radavi na nasoj ljepotici sagradjen je mlin koji pokrece nasa ljepotica. U Radavi narod sagradi jos jedan most da spoje lijevu i desnu obalu. Na njenom toku do Kolovrata sagradjena je jos jedna vodenica. Nekad poodavno Rakitnica bijase brza i plahovitija i mnogo bogatija vodom.

 

    

 

Kao takva tekuci prema ulazu u gornje rogaticko polje svojom jacinom i svojom brzinom u svom koritu stvori kolovrat. Po tome to mjesto i dobi ime Kolvrat. Stotinjak metara uz vodu na desnoj obali nalazi se jos jedan izvor bistre i hladne vode . I na tom mjestu sagradise most da se moze prelaziti preko rijeke . Oko tog izvora mnogo puta su zasjeli ribari i putnici napravivsi sjedaljke i teferice. Probijajuci se tako kroz polje ispod same Berhamovine sagradi se jos jedan most preko kojeg prelazi narod za Berhamovinu i Pljesevicu . Nekih hiljadu i pesto metara nizvodno rijeka se racva na dva dijela. Krakovi su se ponovo sastali nakon nekih petsto metara nizvadno. Svojim racvanjem rijeka stvori adu. Ada okruzena sa svih strana vodom posta najomiljenije mjesto za sjedaljke i teferice gradjana.

 

 

 

 

 

Probijajuci se dalje kroz polje tiho zuboreci stize do prvih kuca u gradu. Proticuci tiho pored stare pilane i tu se sagradi most preko koga gradjani prelazise sa desne na lijevu stranu. Probijajuci se kroz Kratine vijugajuci pored grada opet se racva na dva dijela-Desni krak odveden je prema mlinu u zakuli. Lijevi krak zaobilazi lijevo malo vise i sastaju se pedesetak metara ispod mlina. I na tom mjestu rijeka stvori adu. Od mlina nekih stotinjak metara nizvodno gradske vlasti izgradise kupaliste omiljeno sastajaliste za kupanje u vrijeme ljetnih vrucina. Odmah ispod kupatila sagradi se jos jedan most. Tekuci tako Zakulom i pored
Kruscice rijeka stize do stocne pijace. Pored stocne pijace u Rakitnicu se ulijeva potok Suceska. Tu Rijeka pravi veci zaokret prolazeci pored Lubardine kuce. Zuboreci pored vatrogasnog doma presjeca put koji vodi iz Gracanice u centar grada. I na tom mjestu sagradi se most. Nizvodno nekih pedeset metara sa desne strane u nasu ljepoticu ulijeva se potok Toplik. Rijeka dalje tece musalom sacinovcom presjeca put koji spaja centar grada sa Holucom i na tom mjestu sagradjen je most koji spaja grad u jednu cjelinu. Izmedju dva mosta rijeka razdvaja grad na desnu i lijevu stranu zuboreci tiho rijeka protice pored kasapnice i naglim zaokretom ulazi rogaticko Doljnje polje.

 

 

 

 

 

Probijajuci se tako i vijugajuci kroz donje polje kilometer nizvodno rijeka ulazi svojim tokom u kanjon. U kanjonu dobija ubrzanje i tako se probija dalje.Tekuci dalje protice kroz kanjon rijeka opet presjeca put Rogatica –Gorazde. I na tom mjestu sagradi se most. Ispod same djevojacke stijene rijeka se racva . Lijevi krak naglo zaokrece pored ceste . Tekuci tako hita prema jos jednom mostu . Desni krak odveden je do jos jednog mlina Ispod samog mlina u Rakitnicu se ulijeva potok. Na tom mjestu sastaju se desni lijevi krak hitajuci dalje. Tekuci ispod mosta rijeka napravi zaokret racvajuci se. Na tom mjestu ljudi napravise mlin. Stotinjak metara dalje nizvodno dva kraka se spojise se u jedan i tako potekose dalje. Tekuci dalje protice kroz eletinu luku . Na Tucinom potoku protice ispod mosta , pedesetak metara ispod mosta u rijeku se sa njene desne strane ulijeva Tucin potok. Na tom mjestu je nekad davno bila velika okreta .U toj okreti ribari su mogli da nadju mladicu. Pored potoka izvire izvor bistre i hladne vode omiljeno mesto gdje su se ribari svracali da zamezete i odmore. Rijeka nastavlja dalje svoj put ,dvijesta metara nizvodno rijeka protice ispod jos jednog mosta. Svojim tokom prolazi kroz Duricevu luku i kroz Aksamijinu luku. Na samom dnu Aksamijine luke na desnoj obali je omiljeno mjesto za teferice i sjedeljke. Rijeka svojim tokom nastavlja dalje prema Hamzinoj luci . Na lijevoj obali rijeke nalazi se jos i dan danas izvor hladne i bistre vode . Pedesetak metara nizvodno opet se rijeka racva na dva dijela. Lijevi tok odlazi do Hamzina mlina, dva kraka se ponovo srecu nekih pedesetak metara ispod mlina, tako ujedinjeni probijaju se kroz Kukavicko polje. Na dnu Kukavickog polja rijeka pravi jos jedan zaokret i tece prema kanjonu zureci u zagrljaj rijeci Praci. Na raskrsnici puteva Rogatic – Ustipraca – Mesici napravi se jos jedan most. Proticuci ispod mosta rijeka Rakitnica zuri u njedra rijeke Prace. Na sastavcima se ulijeva u Pracu. Duz cijelog toka pored rijeke na njenim obalama izrastose vrbe , u zilama vrba I drugog rastinja nadjose mnoge ribe mjesto za skrivanje .  

Rijeka Rakitnica bila je bogata salomidnim vrstama riba . U gornjem toku zivi vrlo rijetka pastrma zlatica, u srednjem toku bogata je lipjanom i pastrmom a u donjem toku pored pastrme ilipjana bilo je i mladice. Pored riba rijeka bijase bogata rijecnim rakom koji nadje skloniste u zilama rastinja u obalama rijeke i ispod kamena koji se nalazio u koritu rijeke. U sitnom pjesku zivila je larva stonoga omiljena hrana lipjana I pastrme. 

Mnogi ribari znani i neznani ostavise mnogo svog slobodnog vremena na obalama nase ljepotice loveci ribu. Posto sam ja bio vrlo mlad nekih dvanaestak godina bio sam potrcakalo mnogih ribara. Najvise vremena u ribarenju proveo sam sa tetkom Sejdalijom Cengicem. Najomiljenijim ulovom ribe musicarenjem bavili su se mnogi ribari, a najpoznatiji od njih su Ibro Suvalija, Nusret Suvalija, Sejdalija Cengic, Tajibaga Skaljic, dr Mustafa Ajanovic, Rasim Brankovic, Mustafa Teskeredzic, Avdo Salan, Kazic Suljaga, Kazic Sefik i najbolji medju njima Fehim Sehic, Salko Capljic , Abdulah Behluluvic, Midho Dajdzic, Agan Pesto i Munib Hasanagic.  

Najbolji za ulov mladice bio je Muzafer Pesto. Najbolji ribar na pesa je nenadmasivi Ibrahim Suvalija. Poznati rakasi su Ragib Lihic, Galib Mesic, Husejnaga Salan i Muhamed Muftic. Najvise svog slobodnog vremena za dobrobit ribarskog drustva utrosio je Munib Hasanagic. Svojim uzornim zalaganjem i uzornim radom biran je vise puta za delegata ribarskog saveza Bosne i Hercegovine u bivsoj Jugi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši