Rogaticka kosarka 80 tih godina

Amir Busatlija je jedan od bivsih sportista koji je svojim igranjem dao doprinos popularizaciji i razvoju sporta u Rogatici. Kosarka je bila njegova velika ljubav kojoj je posvetio jedan dio svoje mladosti. U to vrijeme su bili svi sportovi u Rogatici u ekspanziji , zahvaljujuci sportskim zaljubljenicima  koji su svo svoje slobodno vrijeme koristili za razvoj sporta. Amir trenutno zivi u Svedskoj sa svojom porodicom. Stupio sam u kontakt sa njim i zamolio ga da za nasu stranicu evocira uspomene na vrijeme kad se on aktivno bavio sportom. 

 On je to rado ucinio i ja mu se zahvaljujem sto je svojim sjecanjem vratio sve nase citaoce  u vremena kada je cvjetao sport u Rogatici. I ne samo sport.U ovoj prici se ne govori samo o proslosti nego i o buducnosti i buducim generacijama. Amirova kcerka Emina je nastavila ocevim stopama i jedna je od velikih nada svedske kosarke. O njoj ce se tek cuti.

 Amir pocinje sa svojom pricom: 

Sto se tice mog igranja u KK-Mladost ja cu pokusati da pisem o 70-tim i 80-tim godinama.Prije osnivanja KK Mladost, kosarka se igrala puno a i nas profesor fizickog vaspitanja, Muftic Omer, imao je veliki uticaj da se taj sport zavoli jos vise a pogotovu de se igra. Izmedju nas, sto smo igrali i volili taj sport pocela se je javljati i ideja o osnivanju kosarkaskog kluba. Ne mogu se tacno sjetiti godine osnivacke skupstine KK Mladost, mislim da je to bilo 1974 ili 1975 u sjemeckom restoranu, takozvanoj menzi i to u onoj manjoj odvojenoj svecanoj sali za razne prijeme i sastanke . Na tom sastanku koliko se ja mogu sjetiti bili su; Omer Muftic, Munib Mehmedovic, Sefik Isakovic-Sele i drugi, neka mi ne zamjere sto se nemogu sjetiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Od nas igraca bilo je dosta sa slike ali i onih koji nisu na slici pa cu pokusati da ih spomenem a to su: Amir Kulic a.r. Jasminko Zunic, Ismet Setic zvani Ciki, Muhidin Teskeredzic zvani Dido, Sead Colic a i drugi neka mi ne zamjere sto ih ne napisah. Na zajednickoj slici vidim i a.r. Amira Kulica koji je bio svestrani sportista ali veliki kosarkas. Bolest ga je sprijecila da nastavi igrati kosarku.Kasim Lihic a.r. nekada veliki Rogaticki kosarkas svojim velikim angazovanjem pruzao je veliku pomoc KK-Mladost . On nije zalio svoje slobodno vrijeme, bio je tu na svakom treningu, na utakmicama. Davnih 70-tih godina imali smo fizicke pripreme na Slapu u Zepi. I tako poslije jednog napornog treninga sjedili smo na tarasi doma gdje smo spavali i u daljini culi brujanje auta kako se priblizava domu. Na nase veliko iznenadjenje bio je to a.r.Kasim Lihic. Dosao nam je u posjetu ali i donio raznih pita od bureka , sirnice koje je spremala njegova zena. Jedan poznati njegov savjet na utakmici bio je “spusti koljena”, a to je znacilo kada neko izvodi slobodna bacanja mora malo saviti noge u koljenima i kos ce biti 100%. Prvi moj trener bio je poznati profesor fizickog Omer Muftic. Bio je pravican, temperamentan i strog kao trener ali i mnogo postovan od nas igraca. Trenirali smo  na pozanatoj kosarci skoro svaki dan poslije skole. Jedva smo cekali da nam prof. Omer kaze da je napokon stigla i nasa prva kosarkaska oprema(patike,dresovi,trenerke) i docekali ali nam je prof.Omer rekao da moramo trcati od Rogatice do Guceva(Sportski centar) i da ce nam tek u Gucevu pokazati kako izglada toliko zeljena kosarkaska oprema. Na osnovu ovog navedenog primjere moze se vidjeti nasa velika zelja za treniranjem. Poslije prof. Omera mi smo dobili novog trenera. Bio je to Amir Krajina-Ranja, bio je to veliki covjek i trener. Moram takodjer spomenuti i naseg tadasnjeg kapitena Seada Golica. Bio je veoma cijenjen i postrovan kao igrac i covijek. U moje vrijeme KK”Mladost” su sacinjavali slijedeci igraci: Sead Golic, Jasminko Zunic, Amir Busatlija, Osman Hasanagic-Sizi, Nijaz Jasarevic-Cola a.r. ,Dzevad Feriz-Kiza. Asaf Hodzic, Suljo Dzaferovic,Midho Lihic , Koro Sadik, Smajo Hurem, Tomo Andjelic. Ovo je samo jedan dio mog sjecanja ja se nadam da ce biti jos.

Amirovim stopama nastavlja i njegova kcerka Emina koja se takodjer veoma uspjesno bavi ovim sportom.
Amir nastavlja dalje:

Sada par recenica o mojo kcerci Emini. Emina je upisala ove 2008. godine “Elitnu kosarkasku gimnazuju” i ona sada zivi u drugom gradu. Da bi uspijela upisati kosarkasku gimnaziju morala je proci 4 testiranja. Bilo je prijavljenih preko 90 kandidata iz citave Svedske i ona je uspijela uci medju tih pet sto prima skola. Ona sada igra u svom novom klubu koji se zove Sanda Basket. Emina i dalje igra dobro i na putu je za reprezentaciju Svedske za djevojke do 18 godina. Emina sada ima 16 .godina .

   

 

Hvala nasem Amiru na ovom javljanju a mi cemo i dalje pratiti razvojni put nase mlade sugradjanke, kosarkasice, Emine Busatlije.

 

Komentariši