Umijina ćetenija

Veliki mraz je napolju. Hrušti snijeg pod nogama, ledi u nosu. Mahala sva u bijelom, dim iz dimnjaka ide uspravno i usput širi miris ćumura. Gledam to sa svoje avlije i osluškujem. U neka doba iz daljine čuje se udar potkova na kuletima, zvekte halke sa kuleta, aha eno raje na Polipi. Odoh i ja sa kuletima odmah. Kuleta na rame i polahko do Ferhatbegovića kuće i sjedem na kuleta i niz Dvorsku i pored Mekteba na Polipu, a na Polipi kod stuba stara raja i malesija. Nešta se hakaju sa Čočom i poslije toga počinje dogovor. Dragi bože stigoh na vrijeme.

 

Pada dogovor da idemo na Hapsan i sa Hapsana kreće kuletarica malesije i dijela starije raje, a Žole,Paja i Hajduk imaju drugi zadatak.

Kod Umije je sijelo i pravi se ćetenija. Ritual koji zahtijeva dosta ženskih ruku,za motanje i izvlačenje, ali ćetenija se pravi kada su veliki mrazovi, dok žene deveraju oko ćetenije stariji igraju karti ili prstena. Znajući ko je na sijelu i činjenicu da se ćetenija kad bude gotova mora iznijeti napolje da se ohladi kako bi se mogla jesti, ekipa koja je dobila zadatak nalazi se blizu kuće, osmatra i čeka momenat da se ćetenija iznese na hlađenje. Bogami dočekaše taj momenat. Teta Umija iznese ćeteniju da se ohladi pred vratima i uđe u kuću. Ma nije ni zatvorila vrata kako treba odoše dvije tepsije niz Podhrid pored Kartala kuće i sa kuletima za par minuta na Polipu. Raja sa Hapsana sletila na Toplik, zakočili kod Hasegavine kuće i na zborno mjesto ispod stuba na Polipi. Dragi Bože te radosti i ljepote ćetenije, staviš u usta a ona se topi. Podijeli se to bratski i pojede.

Sada je problem treba dočekati da se raziđe sijelo i da se vrate tepsije pred Umijina vrata, ali ovi stariji se zaigrali pa nikad da se raziđu. Najgore je to što smo ja i Tale dobili zadatak da vratimo te tepsije, sada nas je strah da nas Umija ne uhvati, ali smo znali i to da je ona bila prijeke naravi,da nas uhvati Podhrid bi izgorio. Ali ja i moj Tale smogosmo snage i hrabrosti i vratismo te tepsije pred vrata neopaženo. Bilo je frke, psovki, tražila se ćetenija oko kuće bez uspjeha i do dan danas se nije saznalo kako to i šta bi sa Umijinom ćetenijom.

Dragi Bože bili su to lijepi adeti naših Bošnjaka. Pitam se da li danas iko pravi ili da li zna napraviti Umijinu ćeteniju.

Komentariši