Lovacko drustvo „Sjemec“ Rogatica

 Lovacko drustvo „ Sjemec“  opstina Rogatica formirano je 1946 godine, odmah poslije Drugog svjetskog rata. Nepoznato mi je ko je bio prvi poslijeratni prijesednik.

Sredinom sesdesetih godina predsjednik drustva bio je inzinjer sumarstva JAHIC AZIZ. Kao uzoran lovac i kao uzoran prijedsednik postaje ispred drustva delegat lovackih orgavizacija Bosne i Hercegovine.

Lovna povrsina drustva prostire se na povrsini od 64.000 hektara. Opstina Rogatica granici se sa slijedečim opstinama: srebrenickom opstinom, vlasenickom opstinom, han-pjesackom opstinom, sokolackom opstinom, paljanskom opstinom, gorazdanskom opstinom i sa visegradskom opstinom.

Drustvo je bogato sa skoro svim vrstama divljaci. Loviste je prekriveno cetinarskom i listopadnom sumom i sitnim rastinjem, rijekama, jezerima i kanjonima rijeka Rakitnice Prace i rijeke Drine. Kanjon Drine, kanjon Prace i kanjon Rakitnice su stanista medvjeda, divokoze, srnece divljaci, vuka, velikog tetrijeba, divljih svinja, lisice, divlje macke, vidre, zeca, divljih kokoski, jarebica kamenjarki, poljskih jarebica, divljih patki…

Loviste pokriveno cetinarskom i listopadnom sumom kao i pokriveno niskim rastinjem bogato je skoro svom vrstom divljaci kao i kanjoni osim divokoze i velikog tetrijeba.

Drustvo se prije rata dijelilo na pet sekcija i to na: boricku sekciju, na zepsku sekciju, kozicku sekciju, rogaticku sekciju i na socicku sekciju. Drustvo je do rata 1992 godine brojalo oko 700 clanova.

Najstarijii clanovi lovackog drustva koje sam upoznao su: HAJDAREVIC AVDAGA, HAJDAREVIC SULEJMEN, HODZIC SACIR, ZIMIC HAMED, AJANOVIC IDRIZBEG, CUREVAC HALILAGA, BRANKOVIC AHMEDBEG, CAMDJIJA AGANAGA, PINJO VELAGA, HADJIHASANOVIC HAKIBEG, HADJIHASANOVIC SEJFIBEG, DZANANOVIC IBRAHIMAGA, PASIC IBRAHIMAGA, MAKAS HUSO, MAKAS JUSUF… 

Nesto mladji lovci koje sam poznavao su: Hasecic Nusret i Galib, Lihic Nezim i Kasim, Sejdalibeg Cengic, Ajanovic Rusidbeg, Ajanovic Muhamedbeg, Kojic Zoran, Bojovic Veljko, Causevic Hasan, Dziko Ahmedaga, Daidjic Uzeir, Daidjic Midho, Jesenkovic Fuad, Kazic Suljko…

Ja sam postao clan lovackog drustva 1977 godine a polozio sam lovacki ispit 1978 hodine. Godinu dana je bilo staziranje sto znaci ides u lov sa lovcima ali ne nosis pusku nego ucis.

Lovacko drustvo krajem sedamdesetih godina bratimi se sa lovackim drustvom iz Cacka. Lovci iz Rogatice odlazili su na organizovani lov u Cacak a Cacani su dolazili tako u Rogaticu. Takodjer lovci iz Rogatice odlaze na lovacko sijelo u Cacak a lovci iz Cacka dolaze na lovacko sijelo u Rogaticu. Poslije sijela odlazimo u zajednicki lov. Desetak godina sam i ja  odlazio u lov i na lovacko sijelo u Cacak. Polovinom devedesete godina poslije lovackog sijela odosmo u lov na patke na veliku Moravu. Na livadi pored velike Morave naidjosmo na veliko jato divljih guski. Posrecilo mi sa da i ja odstrijelim divlju gusku a nesto kasnije sam ostrijelio desetak gluhara divljih patki. Posto  je u Rogatici lovacko vece nesto kasnije, iste zime odlazimo poslije sijela u organizovani lov na divlje svinje. U prvom pogonu ostrijelili smo tri divlje svinje. Veselju nigdje kraja. Takva druzenja prekide agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Nije mi poznato kakva je situacija danas u rogatickom lovackom drustvu…

 

Komentariši