Dzenaza Beciru Ramovicu u Seljanima

Dana 14.02.2009.godine je u Seljanima obavljena dzenaza rahmetli Beciru Ramovicu.Zahvaljujem se nasim clanovima koji su nam omogucili da objavimo ovu vijest u slici i rijeci. Slike nam je poslao nas Zambi a tekst i biografiju rahmetli Becira, nas novi clan prof. Nazif Zimic.   

 

“Becir (Avdo) Ramovic je rodjen 1937. godine u Seljanima kao osmo dijete od devetoro djece uglednog domacina, rahmetli Avde.

Ozenio je Mevlu Causevic iz Strana i sa njome je imao troje djece i to: Bibu, Fatimu i Avdu.Poginuo je 03.06.1992. godine ispred kuce Hasana Zimica od ruke Gorana, sina Mirka Ljubinca (Becirovog najboljeg prijatelja), samo tri sahata prije, kada ce seljanski cetnici otpoceti svoj pir nad muslimanima iz Seljana.

Obzirom da je pogodjen rafalom sa PAM-a od kuce Branke Dzide u visini stomaka i u kicmu, nije mu niko pomogao  od cetnika iako je Becir poimenicno dozivao u pomoc. Jedino je Goran Vasiljevic otisao kod Branke Dzide da trazi hitnu pomoc da ga voze na Sokolac ili da mu se ukaze pomoc.Branka je to odbila. U neko doba noci neko od cetnika je dosao i pripucao ga da ne galami.

Nakon nekoliko dana cetnici naredjuju nekolicini muslimana, koji su kasnije strijeljani, u zivom stitu na Duljevcu da ga ukopaju u groblje u Seljanima.

Nakon dvadesetak dana poslije toga dolazi Mitar Lelek sa civarama od kuce Dusana Ljubinca i premjesta ga u okviru groblja blize mezarima Becirovih roditelja na prilicno propisanu dubinu na neke daske ispod i iznad.Puna dva mjeseca Becirova kuca je bila svojevrsni logor zena i djece iz Seljana.Sin Avdo je sa 15 godina dospio u logor u Rogaticu i razmijenjen je 10/1994. godine na Grbavici. Navodnu zastitu u logoru Avdi je pruzao Vitomir Perisic takozvani Vito sa kojim Avdo i danas ima kontakt iako je Americi.

Becir se do rata bavio zemljoradnjom, imao je farmu krava i bio jedan od vecih proizvodjaca mlijeka na opsticni Rogatica. Takodjer je imao vece stado ovaca i po mom misljenju je vazio za najboljeg i najjaceg mesara na opstini Rogatica.

Cjelokupnu Becirovu imovinu opljackali su Simeun Carkic tzv Simo i njegov zet Krsto Jovanovic.

Kucu  i sve pratece objekte zapalio je Mirko Ljubinac.”

 

Mjesto sa koga je rahmetli Becir exhumiran.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši