“KRVAVA CUPRIJA NA DRINI” uskoro na rogatica.com

Zla sudbina koja je zadesila Bosnjake visegradskog kraja, kako 41-45 tako i 92-95  ja ponekad kazem 96 te. Zarobljenici sa tog kraja, Zepa Visegrad, Rogatica bili su do juna 96 po logorima u Srbiji.
Tek kad su im nasli trece zemlje koje ce ih prihvatiti tada su poslednje pustili, ako uopste i to.

Knjiga Krvava Cuprija na Drini je napisana od onog ko je prezivio strahote drugog svjetskog rata i agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Nas Mustafa Suceska je kompetentan da nas upozori sta se desava narodu koji ne uci na proslosti.
Stupio sam u kontakt sa gospodinom Suceskom i trazio odobrenje za objavljivanje ove knjige na nasoj stranici rogatica.com. Da napomenem, Mustafa je i nas rogaticki zet.
Gospodin Suceska je dao saglasnost da se njegovo djelo objavi na stranici rogatica com i ovom prilikom mu se zahvaljujem i zelim mu dug zivot i lijepo zdravlje. Ko zeli da sazna istinu o zlocinima sa visegradskog kraja neka prati. Informisan sam da se ova knjiga nece vise stampati.
Krvava Cuprija na Drini bice postepeno objavljivana u temi Ratna svjedocenja, pod novootvorenom podtemom.

 

Biografija autora 

 

Mustafa Suceska roden je 1925. godine u selu Prosjeci opcina Visegrad.Prije Drugog svjetskog rata zavrsio je dva razreda nize gimnazije,a poslije rata visu upravnu skolu. Suceska je bio svjedok stravicnih cetnickih zlocina u Visegradu. Sa grupom od 250 Bosnjaka bio je izveden na strijeljanje, ali na svu srecu ostao je ziv. U novembru 1941 godine ostao je bez oca kojeg su cetnici zaklaki, kao i bez vise rodjaka koji su dozivili istu sudbinu. U maji 1942 godine napusta Visegrad sa prezivjelom familijom i odlazi u Mostre kod Visokog. Samo godinu dana poslije, tacnije krajem 1943 odlazi u Narodno Oslobodilacku Vojsku,NOVgdje je aktivan sve do zavrsetka rata. U Visegrad se vratio u maju 1946 godine.
Radio je u tehnickoj bazi Visegrad na duznosti tehnickog sekretara oko godinu dana(od juna 1946 do maja 1947 godine)kada prelazi u Narodni Odbor sreza (NO sreza),visegradskog i obavlja vise rukovodnih radnih mjesta. U aprilu 1951 godine izabran je za predsjednika Narodnog Odbora opcine i na toj duznosti ostaje do 1955 godine. Suceska je potom obavljao niz odgovornih duznosti. Bio direktor poljoprivredne zadruge, zatim sef zajednice Zavoda za zaposljavanje Visegrad 1975 godine radi loseg zdravstvenog stanja odlazi u mirovinu.
Aktivno ucesce u toku NOB-e donijelo mu je niz priznanja i zahvalnica,medju kojima treba izdvojiti zahvalnicu Skupstine opcine Visagrad, koju je dobio kao zasluzni gradjanin za unapredjenje opcine Visegrad. Vise puta je biran za odbornika sreza Visegrad i Gorazde,kao i odbornika Skupstine opcine Visegrad. U slobodno vrijeme pomagao je u radu lovackog drustvaVisegrad, tako da je dva puta biran za predsjednika tog drustva. Izabran je 1982 godine za clana predsjednistva Saveza invalida Bosne i Hercegovine,sa cetverogodisnjim mandatom.
  

 

Nadam se da ce ova tema u forumu naici na veliku paznju nasih citalaca. Pozivam vas da se uz druzenje jos jedanput podsjetimo onoga sto ne smije biti zaboravljeno i damo doprinos da istina o agresiji ostane dokumentovana i zapisana za slijedece generacije.

Komentariši