Šahovski klub Ragib Nalbantić

Šahovski klub Ragib Nalbantić osnovan je daleke 1957 godine. Ime je dobio po rogatičkom Narodnom heroju iz Drugog svijeskog rata. Prvi prijesednik šahovskog kluba bio je profesor matematike Miroslav Trkman. Dolaskom Sejdića Enesa u šahovski klub počinje uspon našeg kluba. Enes postaje prvi i poslednji šahovski majstor u Rogatici do početka agresije na BiH.

 

 

 

 

 

Šahovski klub Ragib Nalbantić

 

 Šahovski klub Ragib Nalbantić osnovan je daleke 1957 godine. Ime je dobio po rogatičkom Narodnom heroju iz Drugog svijeskog rata.

 

 Prvi prijesednik šahovskog kluba bio je profesor matematike Miroslav Trkman. Miroslav je bio i prvak šahovskog kluba. Kao prvak i kao presjednik kluba vodio je mnogo računa o mlađem naraštaju šahista. Dozvoljavao je omladincima mlađim od osamnaest godina da mogu slobodno dolaziti u prostorije šahovskog kluba.

 

 Takodje nije branio ni pionirima od 8-13 godina. Pružao je svu moguću teoretsku i praktičnu pomoć. Stariji šahisti Rušid, Miroslav, Sulejmen, Teufik, Pašan, Nurudin, Munib, Desimir i Mehmed prenose svoje šahovsko znanje omladincima i još mlađem naraštaju: Nihadu, Slobodanu, Dobrivoju, Seji, Ahmedu, Radovanu, Rati, a najmlađi od njih je Agić Hamdo.

 

 Prvaci kluba i prvaci grada bili su šahisti Trkman, Rusid, Sulejmen, Rato, Hamdo….. Najveći rang u klubu jesu prvokategornici, slijede drugokategornici pa treće kategornici i tako dalje.

 

 Klub je organizovao svake godine simulitanku sa poznatim velemajstorima bivše Juge. Mnogi su odlazili kratkih rukava sa takvih partija.

 

 Početkom osamdesetih gimnazija formira šahovsku sekciju. Klub postavlja Hamdu da vodi tu sekciju. Amir Kulić i Zoran Đerić bili su najbolji omladinci a Brkička i Bojovička najbolje omladinke…..

 

 Dolaskom Sejdića Enesa u šahovski klub počinje uspon našeg kluba. Enes postaje prvi i poslednji šahovski majstor u Rogatici do početka agresije na BiH.     

 

Komentariši