Sjecanje na mog druga, Emira Teskeredzica – Tezgu

Emir Teskeredzic-Tezga, rodjen je  1970-te godine u Rogatici. Bio je moj prvi komsija pa zbog toga imam razlog vise da nesto napisem o njemu. Za one koji nisu znali Tezgu , mala podsjetnica da je Tezga bio sin jednog od kovaca u Rogatici,  Jakupa Teskeredzica i Senije. Njegova sestra je Emira a mladji brat Kemo-Kemica. Emir i ja smo proveli jedan dio lijepog djetinjstva. Prve metre voznje na biciklu naucio me Tezga.

 

Tezga je po zavrsetku zanata u SSC Veljko Vlahovic otisao u JNA.Mislim da je zavrsio za masinbravara. Sticajem okolnosti njegov rahmetli babo  je radio u TPR-u. 

 Mislim da je Tezga cak imao i neki vid stipendije od TPR-a, pa je poslije odsluzenog roka dobio posao u pomenutom preduzecu.

Tezga je bio pomalo nestasan kao i svi mi ali je uvijek bio dobar drug.Sjecam se njegove najdraze pjesme koju je Tezga rado slusao onako sa merakom pojacano do daske.Moj rahmetli babusa bi mu ponekad dobacio : „To majstore!“ ,a Tezga bi se ko nesta izvinjavo babusi. Ovaj bi na to: „ Samo ti , i ja sam nekad bio mlad“. Mislim da se ta pjesma zvala “Miko druze moj”. Kad god je cujem ovu pjesmu, prvo se sjetim Tezge pa poslije koje cega,i proslosti. Sta da vise pricam, ostalo je samo dozivotno sjecanje na jednog uzornog komsiju i dobrog druga kao i saborca u proteklom ratu. Tezga je poginuo 1992.g. Ne mogu se sjetiti tacno seoske lokacije, iako mislim da je to bilo na Vrazalicima? Sjecam se dzenaze kad je trebalo spustiti Tezgu u mezar. Kad je hodza postavio pitanje;“Ima li  neko od bliznjih da bi  htio da ga spusti u mezar;? Tezga nije znao ni za koga svog, mamu, brata, sestru, da li su zivi i gdje su. Tako je i preselio na Ahiret. Poslije nekog vremena stigao je haber iz Zepe da je Tezgina mama poginula od avio-bombe JNA. Do polovine 93.godine nisam znao nista o ostalim clanovima ove porodice. Kad sam sreo Emiru,  ona mi je pokazala i Kemu. Fala Allahu barem su oni zivi i zdravi. Sada su sa stanom negdje u Sarajevu, Kemica se bavio fudbalom.

 

Komentariši