Podrška Rijasetu i reisu-l-ulemi

Islamska zajednica Bošnjaka u Danskoj na svojoj redovnoj godišnjoj skupštini, održanoj 21.03.2009. u Thistedu  donijela je saopštenje za javnost.  

Njegov rad i djelo prepoznao je cijeli demokratski svijet. Mi Bošnjaci, koji živimo u dijaspori, ponosni smo  na njega  i doživljavamo ga kao nekoga koga nam je Uzvišeni Allah dao u ovim burnim političko-ekononskim vremenima – kaze se u djelu saopstenja koju potpisuju Predsjednik Glavnog odbora IZBD: Abdulah Fejzić  i Predsjednik Skupštine IZBD: Jusuf Pajević

 

 

 

 

Podrška Rijasetu i reisu-l-ulemi iz Danske

 

 Islamska zajednica Bošnjaka u Danskoj na svojoj redovnoj godišnjoj skupštini, održanoj 21.03.2009. u Thistedu  donijela je saopštenje za javnost.

 

 Svjedoci smo, nažalost, sve češćih i sve žešćih , neopravdanih i neargumentovanih napada pojedinih pisanih i elektronskih medija iz BiH na instituci je IZ BiH, u prvom redu na Rijaset IZ i reis-ul-ulemu dr. Mustafu ef.Cerića.

 

 

 

  

Mi jesmo za slobodu izražavanja, ali nismo za zloupotrebu te slobode. Sloboda izražavanja ima svoje standarde u istini, u argumentima, u mjeri, a prije svega u kulturi govora. Neki mediji kod nas i neki novinari u tim medijima nemaju nista od toga.

 

 Mi  živimo u državi gdje je zloupotrebljena sloboda izražavanja crtanjem karikatura poslanika Muhammeda s.a.w.s. i znademo čemu to vodi. Zato izražavamo svoju duboku zabrinutost i protest protiv onih koji zloupotrebljavaju ljudske slobode za svoje neke ciljeve ili ciljeve svojih nalogodavaca. Cijeli Zapad je dosta naučio iz pomenute zloupotrebe slobode izražavanja u Danskoj. A mediji u BiH ne samo da ništa nisu naučili nego neprekidno ponavljaju iste greške. Čudi nas otkud tolika islamofobija u našoj domovini, gdje su muslimani, iako većinski narod, doživjeli u posljednja dva vijeka 10-tak genocida, a da nikada nisu posegnuli za osvetom.

 

 Napominjemo da nas nije pomogla niti nas organizovala ni država, ni ambasade, ni političke stranke. Mi smo se organizovali i okupili oko džemata, a preko Rijaseta smo vezani  čvrstom vezom za svoju domovinu. Zato dajemo punu podršku projektima Rijaseta na čelu sa reisom Mustafom ef. Cerićem.

 

 Njegov rad i djelo prepoznao je cijeli demokratski svijet. Mi Bošnjaci, koji živimo u dijaspori, ponosni smo  na njega  i doživljavamo ga kao nekoga koga nam je Uzvišeni Allah dao u ovim burnim političko-ekononskim vremenima.

 

 Zato pozivamo te islamofobističke medije da „dođu tobe”, što bi naš narod rekao. Vi svojim istupima pokazali ste da niste ni objektivni ni nezavisni. Vi ste, i te kako, neobjektivni, a zavisni ste, vjerovatno, od svojih nalogodavaca, ali jeste i od novca naroda koga tako bespošteno blatite. Bošnjački narod često je saburio. I sada saburi, ali dokle…Nije on glup da nebi shvatio odakle vjetar puše.

 

 Zapamtite, ničija nije gorjela do zore. I vaša će se ugasiti, inša-Allah. Što prije to bolje.

 

 Predsjednik Glavnog odbora IZBD: Abdulah Fejzic           

Predsjednik Skupštine IZBD: Jusuf Pajević

Komentariši