Godimilje ili Godomilje

Na obroncima Bokšanice, na pola puta između Borike i Žepe, leži prelijepo selo koje mi zovemo Godimilje a po knjigama i kartama Godomilje. Mnogi naši Rogatičani su čuli ali nikad vidjeli, mnogi  ne znaju da je to jedno od starih naselja na rogatičkom kraju.

 

O ovom selu je pisao Ibrahim Hodžić , rodom Godimiljac, koji kaže da na osnovu bogumilskih stećaka u podnožju brežuljka Ilijak sa sigurnošću se može reći da je ovaj kraj bio naseljen još u srednjem vijeku.

Po dolasku Turaka na ove prostore, s obzirom da je ovo bio gusto naseljen kraj, u Godimilju izgradiše džamiju koja je okupljala džemat od oko trideset sela tog kraja. Po saznanjima i knjigama ova džamija je izgrađena 1478 godine. Dimenzije džamije, širina zidova i sam način izgradnje daje simboliku ne samo vjerskog objekta, već istorijsko-arhitektonskog spomenika i života na ovim prostorima. Uz džamiju je i mezarje koje sigurno datira od istog vremena kao i džamija.

U drugom svijetskom ratu ovo je selo teško stradalo a džamija je bila teško oštećena, no nakon rata obnovljena je uz pomoć džematlija i preživjelih stanovika ovog kraja. U periodu do devedesetih godina od godimiljskog džemata, formirana su još četiri džemata i napravljene džamije u selima Šetići, Živaljevići, Brankovići i Đedovići.

 

 

 

 

 

 

U posljednjem ratu ova džamija je porušena do te mjere da su ostali samo zidovi koji ipak prkose vremenu i ljudima koji su je srušili. No, u selu više nema Godimiljaca, po Sarajevu, Goraždu i bijelome svijetu rasuti oni koji su preživjeli.  

Jedan broj njih je odlučio da ne zaborave svoje selo Godimilje i da ne dozvole da zaborav  zatrpa zidove porušene džamije, pa su oformili odbor za obnovu džamije i puteva koji vode do samog sela. Obnovom džamije, vratiće se bar tračak istine za svjedočenja budućim generacijama da su bošnjaci Godimiljci ovdje živjeli. Sigurno oni stariji, a i oni koji budu stariji poželjeće da se vrate i obilaze ovaj kraj.

Uz pomoć medžlisa islamske zajednice Rogatica formiran je građevinski odbor na čelu sa Alijom Hodžićem  za obnovu džamije u selu Godimilje.  

Svi koji žele pomoći u obnovi džamije i dati svoj prilog mogu to uraditi na broj žiro računa:  

 

1602000022516536 otvorenog kod Vakufske banke  sa napomenom : 

„Za obnovu džamije u selu Godomilje“  

 

Za sve one koji budu išli na taj kraj, svratite i uvjerite se u ljepotu sela koje mi zovemo Godimilje a po knjigama i kartama Godomilje.

 

Komentariši