“Na golu sam završio sasvim slučajno”

Rogatičanin Ibrahim Šehić – Šeha sin a.r Hasana Šehića – Šehe,  jedan je od najprespektivnijih golmana Premijer lige BiH, prvi je vratar sarajevskog Željezničara. Za prvi tim debitovao je u gostujućoj pobjedi tima sa Grbavice prije skoro dvije godine u Orašju. Od tada je nezamjenjiv među stativama. Sklon je čudesnim reakcijama. Uzor mu je jedan od najboljih svjetskih golmana, Petr Cech. Član je i mlade reprezentacije naše zemlje. Govori o svojim prvim nogometnim koracima, igrama Želje, derbiju sa Sarajevom, reprezentativnoj stvarnosti.

 

  INTERVJU: Ibrahim Šehić – prvi vratar sarajevskog Željezničara 

“Na golu sam završio sasvim slučajno”

  

 

Za početak nam recite gdje ste naučili prve nogometne korake?

ŠEHA: Kada sam se vratio iz Njemačke 1998. godine krenuo sam sa treninzima na Grbavici. Igrao sam na poziciji lijevog veznog. Na jednom treningu je nedostajao golman i Amar Osim mi je predložio da branim. Nisam imao ništa protiv. Suigrači jednostavno nisu mogli da postignu pogodak. Zaustavio sam brojne udarce i poslije toga shvatio da mi je bolje da budem među stativama.

Tim sa Grbavice ponovo je poražen u gostima. Kako ste vidjeli dvoboj protiv Čelika?

ŠEHA: Prvo poluvrijeme odigrali smo dosta dobro. Nismo dopustili suparniku da napravi ozbiljniju priliku. Kada su domaći u nastavku postigli pogodak mi smo krenuli ofanzivnije i stvorili jednu izglednu priliku. Da smo uspjeli poravnati rezultat mislim da bi utakmica krenula u potpuno drugom smjeru. Klizav teren onemogućio je aktere da pruže maksimum.

Da li ste mogli bolje reagirati kod prvog gola?

ŠEHA: Lopta je na raskvašenom travnjaku nezgodno odskočila i završila u mreži. Bio sam na njoj, ali je žabica promijenila smjer. Šta se može?

Dugo vremena ste prvi golman svoga kluba. Kao posmatrač sa gola kako procjenjujete nastupe u ovoj sezoni?

ŠEHA: Sigurno da je moglo puno bolje. Od nas se uvijek traži maksimalan angažman, a jedino tako se i može doći do trijumfa. Međutim, u pojedinim sudarima nismo bili na visini zadatka. Mnogo bodova prosuli smo u posljednjim trenucima utakmice. Naročito smo neučinkoviti van našeg travnjaka.

 

 

Opterećuje li Vas statistički podatak prema kojem niste zabilježili trijumf van svoga travnjaka skoro pune dvije godine i šta je razlog tome?

ŠEHA: Nismo opterećeni tim nepopularnim podatkom. Idemo od utakmice do utakmice. Mislim da je problem u glavama. Ne mogu se više ni sjetiti koliko smo utakmica izgubili u posljednjim minutama. Bilo je situacija kada na vrijeme postignemo pogodak, ali nikako ne uspijemo utakmicu odvesti u mirnije vode. Ponekad je nedostajalo više rizika u igri. Vjerujem da ćemo uskoro prekinuti crni gostujući niz.

Možete li prognozirati rasplet u Premijer ligi BiH?

ŠEHA: Što se tiče Željezničara naš cilj je da se pokušamo popeti koju stepenicu više. Sve ćemo poduzeti da osvojimo maksimalan broj bodova. Kući ne smijemo priuštiti niti jedan kiks. Željezničar uvijek mora ići na pobjedu. Gotovo sigurno je da će Zrinjski biti prvak, a borba za opstanak biće izuzetno zanimljiva. Orašje je sa nekoliko krivih koraka došlo u nezavidnu situaciju. Krucijalni okršaji u narednim kolima bitnije će odrediti stanje na tabeli.

Bliži se i gradski derbi sa Sarajevom. Da li će se ova utakmica igrati pod reflektorima i koja su Vaša očekivanja?

ŠEHA: Iako se govori da ćemo protiv Zrinjskog igrati pod svjetlima reflektora milsim da ćemo premijerno poslije dugo godina najljućeg suparnika dočekati u noćnom terminu. To je poseban gušt, donosi atraktivnost te se nadam većem broju gledalaca nego inače. Očekivanja? Teško je prognozirati, mogu samo reći da ćemo dati sve od sebe da dođemo do željenog rezultata.

 

 

Mnogi su skloni tvrdnji da najveća utakmica Premijer lige iz godine u godinu ide silaznom putanjom. Kako Vi gledate na to?

ŠEHA: Podatak da dva najveća kluba nisu u samom vrhu tabele govori sam po sebi. Na derbijima je sve manje gledalaca i složio bih se sa konstatacijom da je prije nekoliko godina bilo interesantnije. Vjerovatno je više faktora dovelo do ovoga. Ipak, igrači uvijek sa posebnom količinom emocija očekaju taj okršaj, bez obzira na trenutni plasman.

Da li ste zadovoljni svojom formom?


ŠEHA: Svakako. Osjećam se dobro. Treninzima prilazim maksimalno ozbiljno. Na Grbavici dugo vremena nisam primio gol. Sve u svemu, mogu biti zadovoljan.

 

 

 

Vi ste i prvi golman mlade reprezentacije BiH. U septembru počinju kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo, a grupu čine Italija, Vels, Luxemburg i Mađarska. Kakve su šanse za prolaz?

ŠEHA: Biće izuzetno teško. Treba ići od utakmice do utakmice i pokušati napraviti što bolji rezultat. Ova generacija ima kvalitet. Vidite da većina igrača koji sada čine „A“ selekciju su nogometaši koji su nedavno igrali u mladoj odabranoj vrsti. I tada se vidjelo da imaju potencijal. Uz stručan rad sa njima rezultat je izašao na vidjelo. Gledaoci traže nogometno uživanje kakvo im je nedavno priuštila naša selekcija protiv Belgije. Stvorena je euforija u kojoj je živjela BiH. Svaki dvoboj u najdražem dresu je posebna draž, a motiva nikada ne manjka. Reprezentacija je velika stvar za svakog igrača pa tako i za mene. Radujem se svakom okupljanju i sa nestrpljenjem očekujem nova iskušenja. Prva utakmica je sa Luxemburgom u Zenici.

Koji stručnjak je najviše uticao na razvoj Vaše nogometne karijere?

ŠEHA: Na nogometnom putu bilo je mnogo trenera koji su mi pomagali. Ipak, moram podvuči jednog stratega. To je Ratko Ninković koji mi je prvi dao šansu u seniorskom timu. Njemu dugujem najveću zahvalnost.  

 

Razgovarao: E. I.

Sarajevo-x 

 

Komentariši