Kod Hanke, Bisere i Daje

 

Prvo navratih u Hadzicima kod Maretove majke Hanke samo da vidim imal je. Navracali smo u par navrata ali je nije bilo, uvijek je u pokretu. Od majke Hanke krenusmo za Ilijas Beharovoj majki Biseri. Prosle godine smo sjedili u stanu kod Daje, prave raje, a ovaj put idemo pravo kod majke Bisere pa ce i Daja preci. Imaju stanove u centru Ilijasa na jednom trgu i zgrade im gledaju jedna u drugu. Obradovase nam se ko ista.

 

 

Danasnja prica ide o posjeti majkama nasih Mareta i Behara.

 

U Hadzicima

 Prvo navratih u Hadzicima kod Maretove majke Hanke samo da vidim imal je. Navracali smo u par navrata ali je nije bilo, uvijek je u pokretu. Esma i Sumeja su svratile u frizerski pa ako je nadjem one ce doci kasnije. Nadjoh je ovaj put u stanu i obradovala se ko ista sto me vidi. Veli, isto ko da joj je njen Mahir doso. Poce da me ruzi sto nije i Esma sa mnom posla. Rekoh joj da ce ona doci kasnije sa Sumejom sto i bijase ubrzo.  

 


 


 

 Lijepo joj u stanu u centru Hadzica a dobro je paze i komsije. Posebno hvali nase Nijaza Kokota i brata mu, mescin Nedima. Tu su uvijek kad treba pomoci, naprimjer popraviti koji od kucanskih aparata a Bogami i stosta drugo. Prica majka Hanka puno o mom i Maretovom drugovanju u djetinjastvu a oci joj pune suza…

 

 

U Ilijasu

Od majke Hanke krenusmo za Ilijas Beharovoj majki Biseri. Prosle godine smo sjedili u stanu kod Daje, prave raje, a ovaj put idemo pravo kod majke Bisere pa ce i Daja preci. Imaju stanove u centru Ilijasa na jednom trgu i zgrade im gledaju jedna u drugu.

 


 

 

Obradovase nam se ko ista. Reko im ja prosle godine da ce mo kad opet navratimo negdje na rucak al jes vraga. Znale su one da dolazimo gladni pa iznose svega i svacega. Vicem ja, sta je ovo zar se nismo drukcije dogovorili, ali one me ko i ne cuju nego samo iznose hranu na sto.

 


 

Sta bijase glavno jelo mozete pogledat kasnije u Fikrinoj kuhinji a dalje bijase, izmedju ostalog, i kisjelo mlijeko sa kukuruzom a i sutlijas za zahladu…

 

 

 


Hele posijelismo pofino, rucasmo dobro, a kad krenusmo opet darovi cvijece medju kojem bijase i jedna vazna suhog poljskog cvijeca koje su one brale prosle godine i osusile.

 


 

 

Ovom predivnom poklonu Esma nadje odmah mjesto u stubistu nase kuce u Hadzicima…   

 

Komentariši