Put oko Rogatice u jednom danu

 

I tako krenusmo tog jutra 8 maja ove godine nas sedmero, u tri auta, put Rogatice. Irfo i njegova Munira ranije nego mi jer imaju obaveze prema radnji a kasnije i mi ostali posto se nadjosmo na Vijecnici. Meru i njegova Dina u autu ispred a u drugom iza: Ja, Kondor i Sanela. Javlja nam Irfo da vozimo polahko jer snimaju radarom negdje kod Kovanja. Prenosimo poruku i Meruu i Dini i sa njima se dogovaramo da ce mo mi malo autom obici Rogaticu pa ce mo onda navratiti kod njih, prije dzume, u Gracanicu. Poslije dzume idemo nas troje kod Zambijevih u Podhrid pa onda u Gorazde i dalje na Bijele vode, na rucak.

 

 

 

Put oko Rogatice u jednom danu


I tako krenusmo tog jutra 8 maja ove godine nas sedmero, u tri auta, put Rogatice. Irfo i njegova Munira ranije nego mi jer imaju obaveze prema radnji a kasnije i mi ostali posto se nadjosmo na Vijecnici. Meru i njegova Dina u autu ispred a u drugom iza: Ja, Kondor i Sanela.


Javlja nam Irfo da vozimo polahko jer snimaju radarom negdje kod Kovanja. Prenosimo poruku i Meruu i Dini i sa njima se dogovaramo da ce mo mi malo autom obici Rogaticu pa ce mo onda navratiti kod njih, prije dzume, u Gracanicu. Poslije dzume idemo nas troje kod Zambijevih u Podhrid pa onda u Gorazde i dalje na Bijele vode, na rucak.
 

 

Vozimo se polahko kroz carsiju, radni a i lijep suncan majski dan pa ima naroda. Srednjoskolci pred skolom isto ko i mi nekad. Dodjosmo do Tabhana pa onda uz Toplik. Na Topliku sretosmo Kusturu Busena kreno u carsiju isto ko nekad. Zaustavim auto i nazovem mu selam a on stao u cudu i gleda nas. Malo procaskasmo i velim mu da ce mo se viditi kasnije u dzamiji pa ce mo na kahvu.

 

   

 

 

 

Dalje idemo preko Podljuna i kod TPR-a skrenemo prema Sehinom i Jaletovom kaficima. Sve zapusteno neradi nista, dalje odemo do Saneline kuce pa kroz Trg dalje niz carsiju prema autobuskoj stanici.

 

  

 

   

Uz Holuc pa do mog imanja na Biljinovcu da proucimo fatihu na mezarju. Odatle nazad na Suplju gromilu i dole kod Hajrudina Ajanovica u prodavnicu polovne garderobe. Nema ga otiso u Sljedovice valjda da nesta sije a nema ni Belog Torlaka kuci.  Dalje niz moju mahalu gdje stanem. Vidim dvije mi nove komsinice stoje na ogradi. Kazem doso malo da obidjem gdje sam zivio i da cemo, ako Bog da, obnoviti kucu koja je unistena u ratu. One se zezaju i jedna mi veli da cu lijep komsiluk imati. Prihvatam salu govoreci da to i sam vidim, Bogami.  

  

Poslije razgovora dalje idemo niz moju mahalu dole do rusevine Dininih roditelja, Huse i Munire Kujovic. Njih dvoje su ubijeni u ratu i ni za mezare im se nezna. Stizemo dole a Dina i Meru nesta rade oko rusevine. Provedemo neko vrijeme sa njima i nastavimo niz Tekiju pa pravac dzamija, vrijeme namaza…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U sledecem nastavku: Sarajevski cevapi u Rogatici.     

Komentariši