“Kajne struje”

 

Ko nije poznavo staroga Muharema Bušatliju a.r. iz Podljuna. Radio on ono birvaktile u administraciji hotela ”Park” u Rogatici pa ga potrefilo da bude i na recepciji. Negdje predveče, tog davnog dana stigoše gosti, Švabe. Bili sa kamp prikolicom ali vjerovatno zbog jeftinoće odlučili da prespavaju u hotelu. Naš Muharem slabo barato njemačkim jezikom ali je uspio da ih ugosti i da im da ključ od sobe. Sve je on skonto fino samo kad su mu pružili jednu kesu on pomislio da mu daju poklon. Zahvalio im se fino i kad su oni otišli put sobe….

 

“Kajne struje”  

 

Ko nije poznavo staroga Muharema Busatliju a.r. iz Podljuna.

 

Radio on ono birvaktile u administraciji hotela ”Park” u Rogatici pa ga potrefilo da bude i na recepciji. Negdje predvece tog davnog dana stigose gosti, Svabe. Bili sa kamp prikolicom ali vjerovatno zbog jeftinoce odlucili da prespavaju u hotelu. Nas Muharem slabo barato njemackim jezikom ali je uspio da ih ugosti i da im da kljuc od sobe. Sve je on skonto fino samo kad su mu pruzili jednu kesu on pomislio da mu daju poklon. Zahvalio im se fino i kad su oni otisli put sobe on zavirio u kesu.  

 

 Unutra elementi za poljski frizider i on to odmah nije skonto. Utome naiso milicajac Alagic i on mu se pojado kako je dobio na poklon nesta a nezna sta je to. Zavirio i Alagic u kesu i reko mu da su to elementi za poljski frizider.

 


Kako je Muharem reko da njemu to netreba tako ih i ponudio Alagicu da on uzme sebi ako hoce. Alagic uzo i odnio kuci. u to vrijeme je stanovo preko puta hotela tacnije iza Zimiceve prodavnice bijele tehnike. Ulazeci u kucu kesu sa elementima je stavio nako pored obucarnika.

 

Ujutro dosla Daja, prava raja, na poso u hotel gdje je konobarisala. Vidi neka frka na recepciji. Skonta ona da Svabe traze svoje elemente za poljski frizider. Dali su ih sinoc Muharemu da ih zaledi u skrinji kako bi ih oni mogli koristiti naredni dan. Zovu Muharema na brzinu i on veli da ih je Alagic odnio sinoc svojoj kuci.   

 

Snalazljiva Daja se neprimjetno izvuce i odleti Alagicevoj kuci. Spodbije onu kesu i brzo nazad i odleti za sank kod kuhinje. Napuni onu kesu sa elementima punu kockica leda koji koriste za stavljanje u piće.

 

Dodje na recepciju i dadne je Svabi govoreci “kajne struje” pokazujuci na sijalicu.

 

I tako Daja, prava raja, spasi Muharema i ugled rogatickih hotelijera…    

 

Komentariši