Skandalozno ponašanje uposlenika ambasade u Washingtonu

Rijetkost je da smo u situaciji iznijeti pozitivne primjere odnosa osoblja po bosanskim ambasadama u svijetu prema ljudima zbog kojih oni izmedju osatlog i postoje. Naravno takve primjere treba isticati, ali isto tako i one negativne koji zagorcavaju zivot ljudima koji zive vani. Zalosno je kada dozivite losa iskustva sa jedinom vezom sa domovinom u inostranstvu a to se vrlo cesto desava.

To je jedan od problema koji mi svi osjecamo. Evo sta je nas sugradjanin Senad Begic dozivio u ambasadi  u Washingtonu.

 

 

_______

 

 

 

 

Bh. diplomatija u Washingtonu

Skandalozno ponašanje uposlenika ambasade

 

Bh. državljanin u Americi Senad Begić sa posjetiocima našeg foruma podijelio je jednu nevjerovatnu priču o tome kako se ponašaju uposlenici ambasade BiH u Washingtonu. Gdin Begić na svojim je plećima iskusio kako se bahatost, nekultura i drskost bez ikakvih sankcija dešavaju u domaćoj diplomatsko-konzularnoj mreži, i kako pojedini uposlenici naše državljane diskriminiraju i tretiraju kao građane drugog reda. Priča gdina Begića djeluje skoro pa nevjerovatno. 

Piše: Asim Bešlija

 

 Gdin Senad Begić sa posjetiocima foruma našeg web portala podijelio je priču za koju kaže da nije neki izuzetak kada je u pitanju ponašanje uposlenika ambasade BiH u Washingtonu. U nastojanju da svojoj djeci izvrši zamjenu pasoša kako bi mogli otputovati za Sarajevo, gdin Begić je kontaktirao ambasadu i na poziv mu je odgovorila gđa Mirsada Arnaut, prvi sekretar ambasade. I prije nego se uspio predstaviti, kaže da je Arnautovićeva vrlo odsječno rekla, ‘Bosanska ambasada. Šta treba?’, što je prema njegovim riječima, zvučalo jezivo jer je bilo potpuno žargonski. Nakon što je uspio reći da mu trebaju novi pasoši za djecu, ona je samo odbrusila da ima faks i da faksira sve što treba, brže bolje prekinuvši vezu.

Kako mu nije htjela pojasniti šta sve treba za zamjenu pasoša, Begić se obraća komšiji koji je to već radio, prikuplja sve papire i brzom poštom šalje u Washington. Poslije 15 dana dobija obavijest iz ambasade da mora poslati original rodni list i uvjerenje o državljanstvu za dijete, popuniti još jedan formular, što je morao prikupiti u BiH. Nakon 17 dana ih dobija i odmah šalje u ambasadu.

Kako dobiti Mirsadu Arnaut?

Šest dana nakon toga kod kuće ga čeka obavjest da je gđa Arnaut zvala, poslije čega on odmah kontaktira ambasadu ali bez ikakvog uspjeha. Stalno se uključivala automatska sekretarica, pa on ostavlja sljedeću poruku i navodi:

‘Ja sam otac Fehima Begića. Zovem jer ne znam u čemu je sad problem. Molim vas nazovite me. Prekidam poruku za par minuta i opet nazovem. Ova poruka je bila u smislu molbe: ‘Molim vas ako možete da obavite razgovor sa osobama koje rade na telefonu jer stvarno je nemoguće sa njima pričati jer bahato se ponašaju, i ne dozvoljavaju stranci da priča sa njima’.

Naredni dan sedam puta pokušava stupiti u kontakt sa bilo kim u ambasadi ali bez uspjeha, nakon čega odustaje. Ali ubrzo dobija poziv iz ambasade, i to upravo od gđe Arnautović. Razgovor je, prema njegovim, navodima tekao ovako:

Mirsada: Dobar dan.
Ja: Dobar dan
Mirsada: Jesi li ti Senad Begić?
Ja: Jesam
Mirsada:Gospodine Begiću, kakve ti poruke ostavljaš?
Ja: Mislim da nisam ništa ružno rekao.
Mirsada: Ružne itekako. Šta ti misliš da mi imamo samo tvoj slučaj da rješavamo, ko da nemamo drugog posla?
Ja: Meni je važan moj slučaj zato i zovem. A šta ne valja u poruci koju sam ostavio?
Mirsada: Kritikuješ osoblje sa kojim pričaš na telefon.
Ja: Je li nisam u pravu?
Mirsada: Naravno da nisi. Da li ti znaš da tvoja adresa koju si napisao ovdje nije tačna prema adresi u starom pasošu?
Ja: Pa, naravno da nije tačna jer sam zamjenio adresu stanovanja u Sarajevu. Nije više Nedzarići, kako piše u starom pasošu. Sad je Sokolje, kako sam naveo u aplikaciji.
Mirsada: Ne može to tako kako se tebi ćefne. Znaš li ti koliko mi imamo imena sa istim imenom i prezimenom – Senad Begić. Odakle mi znamo ko je otac ove djece
Ja: Kako to tako pričaš, ko je otac ove djece. Jesi li dobila rodni list u kojem piše – dijete od oca tog i tog, od majke te i te, uporedi u svom kompjuteru moje podatke i podatke sa njegovog rodnog lista i vidjećeš ko je otac te djece
Mirsada: Nemoj ti mene učiti o mom poslu.
Ja: Ama, ženska glavo sa vama se ne može pričati. Zašto takvim glasom pričaš sa mnom, ja sam ipak vaša stranka , trebaš se ponašati kako dolikuje službenoj osobi
Mirsada: Eto ti me nauči kako ću se ja ponašati. Nego kad si rođen?
Ja: ….1970
Mirsada: Mjesto rođenja?
Ja: Vratar, opština Rogatica
Mirsada: Kad ti treba pasoš djetetu?
Ja: Za 20 dana
Mirsada: Dobićeš ga!
Ja: Mogu li znati vaše cijenjeno ime?
Mirsada: Ja sam Mirsada Arnaut, prvi sekretar u ambasadi.
Ja: Pa, zašto se tako ponašaš, sa takvim tonom sa mnom, i tako razgovaraš takvim žargonom?
Mirsada:Ti ćeš me učiti iz Vratara kako ću se ja ponašati.
Ja: Kako to kažeš iz Vratara, je li ja trebam da budem rođen u gradu da bi sa mnom pričala finim tonom?
Mirsada: Nemam ja vremena pričati s tobom besposlice. Treba li ti još nešto?
Ja: Ne treba ništa. Ni taj pasoš ne trebaš slati ako tako želiš. Nije ni čudo što naš ovoliki narod uzima američko državljanstvo kad se tako ponašate sa strankama.
Mirsada: Stvarno?
Ja: Stvarno ti kažem Mirsada. Ovo treba staviti u novine i na televiziju, ovakvo tvoje ponašanje.
Mirsada: Zovni me kad budem na televiziji da se gledam. Doviđenja.

Gdine Begić se prema vlastitim navodima, osjetio vrlo uvrijeđenim i poniženim nakon ovakvog odnosa jednog državnog službenika, koji je, da stvar bude gora, uposlen u bh. diplomatiji te je svoje žalbe na ponašanje gđe Mirsade Arnaut uputio na više adresa državnih institucija. Prema informacijama objavljenim na forumskoj raspravi, Mirsada Arnaut majka je Damira Arnauta, sadašnjeg savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.   

 

 Izvor: (Sarajevo-x.com) 

 

 

 

 

 

Komentariši