Sa rogatica.com do cilja

 

 

Danas, kada je proslo manje od dva mjeseca od početka akcije, mi iz rukovodstva stranice zaključujemo ovu akciju, koju smo s uspjehom vodili od početka do kraja. Zahvaljujemo se prvo Allahu dž.š. koji je otvorio ljudska srca i omogućio im da ne žale svoj imetak i svoj rad na ovom hairli projektu. Poslije bi se zahvalili svima onima koji su dali svoj prilog i na taj način pomogli da ova akcija uspije. Zahvaljujemo se i onim našim članovima koji su organizovali akcije u svojim gradovima u Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj, SAD i koji nisu žalili vremena da sakupe novac. Neki su čak sistemom od vrata do vrata sakupljali pomoć. Velika zahvalnost pripada našoj ekipi iz Dortmunda, koja je pokazala kako se radi i kako se voli naša Rogatica. Zahvalnost pripada takodjer i našem Kemi, koji je odvojio dio svog slobodnog vremena da slikama i motivima iz Rogatice pomogne u ovoj akciji….

 

 

 

Sa rogatica.com do cilja

Kada smo u mjesecu aprilu od našeg Dzevada Feriza – Kize dobili očajnički apel za pomoć njegovoj kćerki Eni i kada smo vidjeli o kojoj sumi novca se radi, mnogi smo bili pesimisti da li će se ta magična suma od 300 000 KM ikada sustići.

Mi iz rukovodstva stranice rogatica.com, svijesni činjenice da ne smijemo gubiti ni sekundu vremana, bacili smo se odmah na posao. Ono što smo u prvi momenat znali je to da bez šire medijske pokrivenosti ovaj projekat spašavanja mladog života neće dati rezultate.
Naravno, prvo što smo uradili je postavljanje apela na našu stranicu.
Zatim smo formirali grupu na Facebooku, što se pokazalo kao veliki uspijeh. Grupa pod nazivom „Pomoc oboljeloj 19-godisnjoj Eni Feriz“
http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=75985476621&ref=mf   ) je u momentu kada ovo pišem prerasla u armiju od skoro 27 000 članova. Tu smo svakodnevno obavijestavali o toku akcije i stimulisali druge da u svojim sredinama učine nešto više za Enu. U tome smo i uspjeli. Mnogi su uplatili sredstva ali i organizovali nešto na lokalnom nivou.

Dalje smo apel preveli na više svjetskih jezika: njemački; engleski, švedski, italijanski, turski i francuski.

Nasa dalja aktivnost je bila usmjerena na medijsku podrsku, pa smo u tom cilju zahvaljujući našem članu Bulbulu i njenom ocu novinaru RTV Mostar, Aliji Behramu, uspjeli Enin apel «progurati» na nekoliko jačih bh web portala. Tako je Enin apel dospio na www.24sata.info, www.bljesak.info, www.svevijesti.ba i www.rtvmo.ba a kasnije se taj apel objavljivao i na mnogim drugim web stranicama, tako da slobodno možemo reći da skoro i nema web stranice u BiH koja nije objavila ovaj apel. Naravno, apel su prenijele i neke web. stranice iz dijaspore.

Veliki uspjeh je objavljivanje priloga o Eni u trajanju od 5-6 minuta na RTV Mostar. Zahvaljujući Bulbulovom ocu prilog se našao i na NTV Hayat u emisiji Fokus koja se nakon par dana emitovala i na satelitskoj mreži cime je apel stigao i u sve zemlje nase dijaspore. Kasnije je redovno, u udarnim terminima kada idu vijesti u 7h , isao apel na ntv Hayat sto je zasluga i naseg Rogaticanina Haruna Mahmutovica.

Mi smo nastavili sa našom kampanjom i slali smo apele na sve moguće strane. Apel je stigao u većinu džemata i bh klubova u bh. dijaspori. Pored toga apele na stranim jezicima smo slali na neke humanitarne, ali i vladine i nevladine orvganizacije, a sve u cilju što veće medijske pokrivenosti.

Kasnije su uslijedila neka bosanska sijela i nastupi u dijaspori ali i u BiH. Organizovali su se mnogi koncerti i sportske manifestacije.

Rukovodstvo nase stranice je bilo u stalnom kontaktu sa Kizom i u svakom momentu smo porodicu Feriz obaviještavali o našim aktivnostima i preduzetim mjerama..

Kad je riječ o našim članovima možemo reći da smo i više nego zadovoljni jer su mnogi uzeli učešća na ovaj ili onaj način i svojim doprinosom doprinijeli da se magičnoj cifri od 300 000 svakim danom sve vise priblizavamo.
Pohvala pripada svim clanovima nase stranice, ali ipak da izdvojimo neke naše članove iz Švedske, Danske, Njemačke, SAD koji su ipak dali veći doprinos od drugih. Zahvaljujući njima i njihovom ličnom angažmanu, naši članovi su prikupili i uplatili ili lično predali Kizi 37 460 KM (ono sto nam je poznato a svijesni smo cinjenice da ima i dosta pojedinacnih uplata mimo nase evidencije), što smatramo našim velikim i direktnim učešćem u akciji.

Naravno indirektna svota koja se skupila je mnogo veća i mi možemo biti ponosni na sve učinjeno od same pripreme, vođenja akcije, pa evo i do njene završnice.

Danas, kada je proslo manje od dva mjeseca od početka akcije, mi iz rukovodstva stranice zaključujemo ovu akciju, koju smo s uspjehom vodili od početka do kraja. Zahvaljujemo se prvo Allahu dž.š. koji je otvorio ljudska srca i omogućio im da ne žale svoj imetak i svoj rad na ovom hairli projektu. Poslije bi se zahvalili svima onima koji su dali svoj prilog i na taj način pomogli da ova akcija uspije. Zahvaljujemo se i onim našim članovima koji su organizovali akcije u svojim gradovima u Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj, SAD i koji nisu žalili vremena da sakupe novac. Neki su čak sistemom od vrata do vrata sakupljali pomoć. Velika zahvalnost pripada našoj ekipi iz Dortmunda, koja je pokazala kako se radi i kako se voli naša Rogatica. Zahvalnost pripada takodjer i našem Kemi, koji je odvojio dio svog slobodnog vremena da slikama i motivima iz Rogatice pomogne u ovoj akciji. Kemo je naslikao 16 akvarela koje su kupili naši Rogatičani i tako dali svoj doprinos akciji. Zahvalnost upucujemo takodjer i našim najmladjim koji  su svojim idejama i realizacijom dali svoj doprinos ovoj akciji.

Još ostaju da se odrade već planirani koncerti u BiH. Imamo i neke projekte u Svedskoj u mjesecu avgustu (a možda ce se zbog zavrsetka akcije i otkazati). Takodjer ce se i prikupljeni novac iz Danske, jedan dio iz Švedske i jedan dio iz Njemačke predati porodici Feriz prilikom našeg boravka u BiH i time bi ova prva faza prikupljanja novca za operaciju bila završena.

Druga faza je odlazak Ene na pretrage u Padovu te ako Bog da i skore operacije. U kontaktu smo sa Kizom i on nam je dao obecanje da će nas redovno izvještavati o svemu vezano za Eninu operaciju.

Pošto je cijena operacije od 300 000 KM formirana od naših ljekara na klinici (a moguce da je stvarna cijena troskova veca) Kiza nam je obećao da će nas redovno obavještavati o finansijskom stanju i o svim mogućim troškovima vezano za Eninu operaciju. I ne samo to, vec ce saznati koliko košta postoperativno liječenje te koliko puta će morati ići u Padovu i kolika je to cijena. Znači, sve će biti transparentno i prikazano na našoj stranici jer porodica Feriz preko nase stranice želi da vas o svemu informiše.

Na kraju želimo Eni uspješnu operaciju, da se brzo oporavi i da se vrati svojim svakodnevnim obavezama..

rogatica.com    

 

Komentariši