Ne zastidi se

Test tekstNe zaboravi Bosnjo u dalekom svijetu, na cvijece: zambak, sabljicu, hadjibeg, kalanfir,(karanfil) majcinu dusicu, bosiljak, sekaik, pokraj cvijeca si uvijek prolazio kada si se umoran vracao i sa puta dolazio u svoju avliju iz dzamije, skole, njive, igranja sa djecom na livadi…

 

 

 

 

 

                    NE ZASTIDI SE…

 

 



Nemoj se nikada zastiditi svoje majke i njenih dimija,bosanske sinije i bosce iz svoga djetinjstva, tevsije demirlije i bakrenog abdesnog ibrika i djuguma,nanine sehare, svoje iz djetinjstva avlije i kuce cardaklije.

Ne zastidi se nasih tijesnih sefteli sokaka i osuncanih cvijetnih bosanskih carsija, babine tihe eglene i nanine sarene samije, djedove zute hadjijske abanije i amidjinog crvenog u desno naherenog fesa.

Nikada se ne zastidi avlijskog prosca i tarabe, zutog u avliji duda, drvenog ahara i kucnog mutvaka.Ne zastidi se sestrine suze kada te je ispracala u Hrvatsku, Sloveniju, Ameriku i Australiju.

To je,Allahov robe,tvoja dimenzija,tvoj ukras i biser, tvoje blago, ostalo od nasih pradjedova, dobrih Bosnjana.

Ne zastidi se Boziji robe, strinine resedije, nutme, halebije, gurabije, cetenije, kvrguse, kljukuse, dilje, sutlije, pelteta i zerdeta! To je Bosnjo tvoja koda, kojom te je Uzviseni oznacio i odredio, zacrtao ti sudbinu da se rodis u najljepsoj zemlji i djulistanu dunjaluckom, zemlji Bosni.

Ne zastidi se Bosnjo dajdzinih salvara kada ih obuce i krene u svoju mahalsku dzamiju,salvare su dio tebe i ti si dio njih,iz salvara si izasao i nikad se ne nasmij’ kada ugledas Bosnju da ih je obukao, znaj dobro salvare su dio tebe i ti si dio njih,iz njih si izasao.

Ne zaboravi Bosnjo u dalekom svijetu, na cvijece: zambak, sabljicu, hadjibeg, kalanfir,(karanfil) majcinu dusicu, bosiljak, sekaik, pokraj cvijeca si uvijek prolazio kada si se umoran vracao i sa puta dolazio u svoju avliju iz dzamije, skole, njive, igranja sa djecom na livadi…

To cvijece te je uvijek docekivalo pored avlijske staze ogradjeno okrecenim kamenjem i svojim mirisom ti iskazivalo najljepsu dobrodoslicu.

Ne zaboravi Allahov insanu gdje god bio da bio, ma koliko se trudio da nekome ugodis i da se prilagodis, uvijek ces biti ono sto i jesi, Bosnjo i Musliman.

Ako je to tako,a jest sigurno, onda ne daj niposto ono sto si dobio u amanet od Dragog Allaha i nasih dobrih djedova,dobrih,lijepih i ponosnih Bosnjana,vjeru Islam,vatan Bosnu i nase lijepe obicaje,drage,bosanske adete.
Upamet!

Abdullah Bosnic

Komentariši