Simbol borbe za istinu i pravdu

 

Neposustajući u svojoj životnoj misiji da sazna sudbinu i pred licem pravde ugleda krivce za ubistvo svog supruga, heroja odbrane Žepe Avde Palića, Esma Palić postala je simbol borbe za istinu i pravdu u poslijeratnoj BiH. Pogledajte jedan kratki film o Esminoj borbi za istinu i pravdu….

 

Esma Palić

 

Simbol borbe za istinu i pravdu

 

Ova hrabra žena jedna je među hiljadama supruga, majki, kćerki i sestara koje tragaju za svojim najmilijim…

 

13.08.2009.

 

Neposustajući u svojoj životnoj misiji da sazna sudbinu i pred licem pravde ugleda krivce za ubistvo svog supruga, heroja odbrane Žepe Avde Palića, Esma Palić postala je simbol borbe za istinu i pravdu u poslijeratnoj BiH.

Ka svojim životnim ciljevima Esma korača polako, ali sigurno. Nakon 14 godina, došla je do posmrtnih ostataka svog supruga. Time se našla na polovini puta, jer tek sada slijedi njena bitka za pravdu. Ustrajnost koju je ova hrabra žena demonstrirala proteklih godina garancija je da neće odustati sve dok se odgovorni za smrt pukovnika Palića ne nađu gdje im je i mjesto – u zatvoru.

 

{youtube}RAX9TlyPzpI{/youtube}

Esma, koja je u ljubavi prema suprugu našla neiscrpan izvor snage bez koje ne bi sve ove godine izdržala u borbi za pravdu i istinu, jedna je među hiljadama supruga, majki, kćerki i sestara koje tragaju za svojim najmilijim. Sve one već gotovo dva desetljeća liježu i bude se s pomisli da će uskoro doći dan kad će znati gdje je njihovim muževima, sinovima, očevima i braći mjesto počinka, te doživjeti bar mrvu duševne satisfakcije slušajući osuđujuću presudu dželatima.

Esma Palić rođena je 1967. godine u Žepi. Kao samohrana majka odgojila je dvije kćerke. Nakon rata je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i magistrirala o temi “Zadovoljstvo životom i životni ciljevi članova porodica čiji su bližnji poginuli ili nestali tokom rata u BiH”.

 

 

Komentariši