Objavljena imena hiljadu zločinaca iz istočne Bosne

 

Istraživanje objedinjuje zločine počinjene u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, Višegradu, Rudom, Čajniču, Rogatici, Han-Pijesku, Sokocu, Foči i Kalinoviku. Džunuzović se, kako navodi, tokom prikupljanja informacija u nekoliko navrata suočavao s prijetnjama i zastrašivanjima onih čija imena navodi u knjizi. 

 

Objavljena imena hiljadu zločinaca iz istočne Bosne

 

Tužilaštvima dostupni događaji tokom etničkog čišćenja 1992. godine…

 

18.08.2009.

 

Bh. pravosuđu dostupna su imena više od hiljadu ratnih zločinaca odgovornih za najveći broj ubistava, protjerivanja, silovanja i etničkog čišćenja, koji su počinjeni u općinama istočne Bosne samo u prvoj godini rata 1992., izjavio je za “Dnevni avaz” Anes Džunuzović, novinar i publicista.

Džunuzović je nedavno završio višegodišnje istraživanje zločina počinjenih u ovom dijelu BiH na početku agresije. Prikupljene činjenice, podatke, dokumente, iskaze i svjedočenja nedavno je objavio u knjizi pod naslovom “Lanet Olsun – zločini nad Bošnjacima istočne Bosne”.

– Riječ je o materijalu koji u pravom smislu daje dovoljno posla i informacija za tužilaštva koja bi trebala procesuirati sve zločine. Sva imena, fotografije, događaji koji su pobrojani u istraživanju rezultat su svjedočenja preživjelih žrtava ili autentičnih dokumenata – kaže Džunuzović.

Prema njegovim riječima, istraživanje objedinjuje zločine počinjene u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, Višegradu, Rudom, Čajniču, Rogatici, Han-Pijesku, Sokocu, Foči i Kalinoviku. Džunuzović se, kako navodi, tokom prikupljanja informacija u nekoliko navrata suočavao s prijetnjama i zastrašivanjima onih čija imena navodi u knjizi.

 

Avaz 

 

Komentariši