Okolo gladac u gradu jadac

Priroda oko Rogatice se  poigrala geografijom, za sve ukuse. Prsten oko Rogatice, sa teritorijom od preko 650 kvadratnih kilometara – idiličan. U gradu sasvim druga slika. Priliku za rad traži 1.900 nezaposlenih, a ako se tome doda da Rogaticu godišnje, u potrazi za boljim životom, napušta oko hiljadu stanovnika onda je to pravi pokazatelj teške situacije u ovom gradu…

  

 

Okolo gladac u gradu jadac
 
ROGATICA – Ispod Romanije sa zapada i iznad Drine sa istoka, kad se izađe iz kanjona Prače, otvore se kapije Rogatice, kroz koju, pravo kao strela, prolazi magistralni put Sarajevo-Užice, sa ograncima za Foču i Trebinje, Rudo, Priboj i Pljevlja.
Priroda se ovde poigrala geografijom, za sve ukuse. Pašnjaci i brežuljci su omotani omorikama i jelama, a i listopadnom šumom, kroz koju vijugaju potoci i rečice. Prsten oko Rogatice, sa teritorijom od preko 650 kvadratnih kilometara – idiličan. U gradu sasvim druga slika.

– Na posao ide 2.300 radnika, a priliku za rad traži 1.900 naših sugrađana. U predstečaju ili stečaju su “Agrokombinat”(poljoprivreda, trgovina, turizam), “Roteks” u kojem su tkana čuvena ćebad, “Šipad-Sjemeć”, koji je zapošljavao 1.300 radnika, a sada transformisan u tri preduzeća. U istoj grupi je i “Alpo-Pretis” (aluminijumsko i čelično posuđe), pa “Tvornica prečistača”, koja je svojevremeno zapošljavala 750 radnika, a uskoro bi mogla da primi još 40 radnika, jer je Vlada u ovoj fabrici kupila državni kapital u vrednosti od 3.094.000 maraka. Istu sudbinu deli “Sladara” – bivše vlasništvo Fabrike piva iz Sarajeva, odnosno ovdašnjeg “Agrokombinata” – kaže Radomir Jovičić, načelnik, izabran u oktobru prošle godine.

Da li Rogatica i dalje svoju budućnost gradi na drvnim resursima, stočnom fondu i turizmu?

– Dobro radi Mesna industrija “Vizion”, onda “Šumsko gazdinstvo”, pa “Stara gora” (eksploatacija drveta i izvlačenje trupaca), a i fabrika nameštaja. Tu je i DOO “Drvovik”, vlasništvo Miladina Pandurovića, koji zapošljava 200 radnika. Ovde se pre nekoliko dana pojavio jedan Nemac, zainteresovan da u “Roteksu” pokrene drvoprerađivački pogon sa 100 radnika u početnoj fazi – kaže Jovičić.

Priroda je obdarila Rogaticu kao retko koju opštinu. Tu ni izdaleka nisu iskorišćene mogućnosti koje se godinama nude, kao na dlanu, a načelnik Jovičić najavljuje da će se to uskoro promeniti nabolje.

Osetno bolje će u odnosu na prošlu godinu biti korisnicima socijalnih usluga, jer im je opredeljeno 345.000 maraka, što je za gotovo trećinu više u odnosu na 2008. godinu. Za rad deset sportskih klubova i sekcija izdvojiće se u ovoj godini 218.600 maraka, od ukupno 5.100.000 budžetskih sredstava.

Od Jovičića smo čuli da Rogaticu godišnje, u potrazi za boljim životom, napušta oko hiljadu stanovnika i to je najveći problem u ovoj podromanijskoj opštini.

MOST NA ŽEPI

NA Borikama ergela brdskoarapskih konja, stara 115 godina, a tu se godišnje uzgoji i 1.500 tona krompira.
Nešto dalje, prema Drini, nalazi se čuveni Andrićev “Most na Žepi” sagrađen u 16. veku. U zaseoku Sjeversko, spomenik kralju Petru Oslobodiocu iz 1925. godine, sa uklesanim likom, podigli ga zajedno Srbi, Hrvati, Muslimani i Jevreji, sa 25 čitko ispisanih imena.

STARAČKI DOM

U BIVŠOJ upravnoj zgradi “Tehno-transa” započeli su radovi na adaptaciji prostora za starački dom, u vlasništvu jednog rogatičkog zeta koji živi u Srbiji.

 

R. MILOVIĆ, 15.09.2009
Večernje novosti

 

 

 

Komentariši