I Rogatica “ključni dio slučaja Karadžić”

Ako bi Tužilaštvo smanjilo obim optužnice da ona obuhvata 12 općina, izbacivanjem općina Ilidža, Novo Sarajevo, Novi Grad, Rogatica i Bijeljina, to bi rezultiralo time da Vijeće ostane uskraćeno za jasne dokaze usporedbe, koji bi bili ključni u utvrđivanju krivične odgovornosti optuženog, stoji u odgovoru Tužilaštva.

 

 

 Haško tužilaštvo neće smanjiti optužnicu protiv Karadžića!

 

Ako bi udovoljili zahtjevu Tribunala “žrtvovali ključni dio slučaja”…

 

22.09.2009

 

Haško tužilaštvo odbilo je prijedlog Tribunala za smanjenje optužnice protiv Radovana Karadžića, ocijenivši da bi to “kompromitiralo slučaj optužbe”.

 

Tužilaštvo smatra da bi, ako bi udovoljili zahtjevu Tribunala za skraćivanje optužnice protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, “žrtvovali ključni dio slučaja”, prenio je BIRN.

Pretresno vijeće Tribunala je na stausnoj konferenciji prije početka suđenja Karadžiću 8. septembra ove godine zatražilo od Tužilaštva da izvrši “skraćivanje optužnice u cilju postizanja brzine i pravičnosti suđenja”.

– Tužilaštvo je pažljivo razmotrilo daljnja skraćivanja optužnice koje predlaže Pretresno vijeće i utvrdilo da bi to imalo suprotan efekt na mogućnost da pošteno prezentira svoj slučaj. (…) Zbog tih razloga prijedlog Suda bi rezultirao nedostatkom dokaza koji bi kompromitirao slučaj optužbe i pritom uštedio vrlo malo vremena, stoji u obrazloženju.

 

 

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića za genocid počinjen u Srebrenici, te u 10 drugih bosanskohercegovačkih općina, kao i za zločine počinjene u 27 općina i kampanju “snajperisanja i granatiranja Sarajeva”.

Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. godine u Srbiji, nakon čega je prebačen u pritvor Tribunala. Prvobitnu optužnicu protiv njega Tužilaštvo u Haagu je podiglo 1995., a posljednje izmjene načinjene su u maju 2009. godine.

 

U cilju smanjenja obima suđenja, Vijeće je na statusnoj konferenciji predložilo Tužilaštvu da iz optužnice izbaci dijelove koji se odnose na granatiranje Markala u Sarajevu u februaru 1994. godine, kada je stradalo 66 osoba, a 142 su ranjene. Vijeće je također predložilo da Tužilaštvo ne iznosi dokaze o ubistvima u Potočarima kraj Srebrenice počinjenim u julu 1995. godine, kao i smanjenje opsega dokazivanja etničkog čišćenja na “10 do 12 općina” u odnosu na 27, koliko ih optužnica sada obuhvata.

Tužilaštvo u Haagu je u obrazloženju svoje odluke navelo kako se dio udruženog zločinačkog poduhvata za koji se Karadžić tereti ogleda i u oportunim ubistvima koja su se dogodila u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

 

– Oportuna ubistva u Potočarima prikazuju nivo terora koji su pretrpjeli civili, i zato su relevantna za njihovo nasilno napuštanje Srebrenice, smatra Tužilaštvo i navodi kako bi izbacivanje ove tačke smanjilo ukupni obim izvođenja dokaza optužbe za manje od jednog sata.

U vezi sa granatiranjem pijace na Markalama u Sarajevu Tužilaštvo je odbilo izvršiti izbacivanje ove tačke jer je ona “najznačajniji inicident granatiranja u optužnici”.

 

– Ako bi Tužilaštvo smanjilo obim optužnice da ona obuhvata 12 općina, izbacivanjem općina Ilidža, Novo Sarajevo, Novi Grad, Rogatica i Bijeljina, to bi rezultiralo time da Vijeće ostane uskraćeno za jasne dokaze usporedbe, koji bi bili ključni u utvrđivanju krivične odgovornosti optuženog, stoji u odgovoru Tužilaštva.

Tužilaštvo je također navelo da bi, u cilju ekspeditivnog suđenja, Vijeće Tribunala trebalo osigurati stalnu sudnicu, “na koji način bi se na predmetu Karadžić radilo 17 i po sati sedmično”. U ovom slučaju, dodaje Tužilaštvo Haškog tribunala, saslušanje svih svjedoka optužbe, kojih je najavljeno 230, trebalo bi trajati 251,75 sati, i moglo bi biti okončano za manje od godinu dana.

 

– Bilo bi suprotno interesima poštenog i ekspeditivnog suđenja ako bi manjak sudnica onemogućio Tužilaštvo da djeluje u interesu međunarodne zajednice, što uključuje i žrtve ovih zločina, i prezentuje slučaj protiv Karadžića na način da prikazuje obim i opseg zločina koji mu se stavljaju na teret, zaključuje Tužilaštvo.

Zbog sugestije Tribunala u Haagu da se skrati optužnica protiv Karadžića, nekoliko stotina članova udruženja žrtava iz BiH je 16. septembra ove godine protestiralo u Sarajevu pred zgradom u kojoj se nalaze prostorije Haškog suda i Tužilaštva.

 

FENA

 

Komentariši