Unuk Mustafe ef. Čolića studira u Jemenu

Moj djed sa majčine strane Mustafa ef. Čolić porijeklom je iz Rogatice, a bio je glavni imam Sultan-Esmine džamije u Jajcu. Bio je i šeih nakšibendijskog tarikata u BiH, te preveo i obradio više od 20 knjiga iz te oblasti. Preselio je 2004. godine i ukopan je u Visokom. Moj babo Nakib je profesor fizike u travničkoj Medresi, sestra mi je završila Gazi Husrev-begovu medresu i FIN, te hifz pred hafizom Mensurom ef. Malkićem – kaže mladi Husen ef.

 

  

Unuk Mustafe ef. Čolića studira u Jemenu

  

U glavnom gradu Jemena školuju se još 23 studenta iz BiH

Studij i smještaj finansira vlasnik Univerziteta…

 

Husein ef. Tutić, student druge godine Teološkog fakulteta na Univerzitetu nauke i tehnologije u Sani, u Jemenu, od prije dvije godine svršenik Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, ove je godine na ramazanskoj praksi u Livnu, u džematu Milošnik.

Ističe da je oduševljen prijemom u Livnu i ljepotom livanjskih džamija i dodaje da su njegovi tokom posljednjeg rata kao izbjeglice iz Jajca preselili u Travnik.

– Moj djed sa majčine strane Mustafa ef. Čolić porijeklom je iz Rogatice, a bio je glavni imam Sultan-Esmine džamije u Jajcu. Bio je i šeih nakšibendijskog tarikata u BiH, te preveo i obradio više od 20 knjiga iz te oblasti. Preselio je 2004. godine i ukopan je u Visokom. Moj babo Nakib je profesor fizike u travničkoj Medresi, sestra mi je završila Gazi Husrev-begovu medresu i FIN, te hifz pred hafizom Mensurom ef. Malkićem – kaže mladi ef. Tutić.

Rado priča o Sani, glavnom gradu Jemena, gdje se školuje i gdje je još 20 studenata iz BiH na istom fakultetu, te dva na informatici i jedan na medicini. Kaže da su dobro povezani i da se druže, te da im je studij kao i smještaj finansira vlasnik Univerziteta. Dodaje da se mala bošnjačka zajednica u Sani sastaje, organiziraju bajramske susrete u internatu, ali i da je poželjna još tješnja saradnja Bošnjaka koji se školuju i rade izvan BiH sa onima u domovini.

 

Autor: A. KAMBER

 

Nekoliko slika iz Sana

 

 

 

 

 

 

Komentariši