Marš povratka – putem spasa

Kolona Marša Povratka – Putem Spasa završiće svoj pohod u nekadašnjem logoru Sušica, kroz koji je prošlo preko 8000 Bošnjaka  iz Vlasenice, Kalesije, Šekovića, Bratunca, Zvornika, Rogatice, Foče, Han Pijeska, Žepe, Sokolca i drugih mjesta i opština u Podrinju.

  

Marš povratka – putem spasa

 

Danas, 26. septembra, po prvi put će u ovom  primirnom vremenu proći kolona od Kladnja do Vlasenice. U vremenu okupiranih gradova i haranja tamnih strana čovjekove svijesti, ovim putem su ljudi, uglavnom muslimasnkih imena tražili spas krišom bježeći iz okupiranih gradova na slobodnu teritoriju Republike Bosne i Hercegovine.

   Put koji polazi od mjesta Turalići , sada u opštini Kladanj, a nekada u opštini Vlasenica, biće start odakle će ove godine krenuti stotinjak učesnika kolone evociranja uspomena na pobijene, protjerane , mučene…Sada se kreće u drugom pravcu . Sada kolona ide prema Vlasenici, a tada , te 1992 godine kretale su se mnoge kolone, mnoge manje ili veće grupe i ne samo iz Vlasenice, nego i iz Žepe, Cerske, Konjević Polja, Srebrenice, Rogatice… Kolone koje su bile manje ili veće krećući se u nepoznato tražile spas od noža i spas za životom. Tih dana 1992 godine iz Vlasenice nije mogao izaći ni jedan muškarac stariji od 12 godina, svi su bili obilježeni svojim imenom i svi su mogli da biraju logor Sušica ili spas izvlačenjem preko šumskih predjela Javora, Debelog Brda do Kladanjskih jedinica Armije BiH. Mnoge manje grupe na ovom dijelu bile su hvatane i na licu mjesta streljane. Mnogi su, ne poznavajući teren ulazili direktno u selo Klještane, i tu bi im se gubio svaki trag.

 

Ovaj Put Spasa od Vlasenice do Kladnja prešle su hiljade Bošnjaka u vremenu 1992-95. godine.

Sada ćemo se vratiti istim putem u Vlasenicu. Sada ćemo obići Turaliće, Debelo Brdo, zaustaviti se na lokalitetu masovne grobnice Ogradice. Sekundarna grobnica Ogradice u kojoj su pronađena tijela ubijenih na ovom putu ili dovezenih iz logora Sušica na ovo mjesto i tu strijeljani, brojala je na stotine materijalnih dokaza genocida nad Bošnjacima  Vlasenice i Podrinja. Kolona Marša Povratka – Putem Spasa završiće svoj pohod u nekadašnjem logoru Sušica, kroz koji je prošlo preko 8000 Bošnjaka  iz Vlasenice, Kalesije, Šekovića, Bratunca, Zvornika, Rogatice, Foče, Han Pijeska, Žepe, Sokolca i drugih mjesta i opština u Podrinju.

Na lokalitetu logora Sušica spojiće se kolona Marša Povratka- Putem Spasa i kolona majki ,koje su svoje najmilije vidjele posljednji put u Logoru Sušica.

   Ovim  putem skrećemo pažnju domaćoj i stranoj javnosti, podsjećamo pravosudne organe vlasti, prenosimo istinu na one koji je nisu vidjeli, da je u Vlasenici 1992. godine počinjen genocid. Podsjećamo organe  vlasti entiteta i države Bosne i Hercegovine koji bi trebali da tragaju za dokazima o stradanju nevinih na ovom području, da u Vlasenici još žive i slobodno se šetaju oni koji su doprinijeli nestanku vlaseničkih Bošnjaka, koji su učestvovali u ubistvima  3000  i zatvaranju 8000 Vlaseničana, Bošnjaka, ljudi nesrpskog imena.

 

/H.Mujčinović/

 

 

 

Komentariši