U toku sljedeće sedmice ekshumacija na području Rogatice

INO BiH će u toku sljedeće sedmice nastaviti sa ekshumacijama na području Rogatice, Banjaluke, Bosanske Gradiške, Donjeg Vakufa, Bihaća, Prijedora i Mostara. 

 

Ekshumirani posmrtni ostaci sedam osoba

 

U hali Šejkovača nalazi se više od 500 ekshumiranih tijela…

 

Područna kancelarija Instituta za nestale osobe (INO) u Tuzli u toku ove sedmice ekshumirala je posmrtne ostatke tri osobe na lokaliteku Križevići, općina Zvornik i posmrtne ostatke jedne osobe na širem rejonu Han-Pijeska.

 

Terenski ured INO BiH u Srebrenici ekshumirao je posmrtne ostatke tri žrtve na lokacijama Zalužje, Biljača i Mihaljevići, u općini Bratunac.

 

Terenski ured Instituta u Goraždu, prilikom provedbe predvizite u općini Višegrad, pronašao je posmrtne ostatke dvije osobe.

 

U  toku protekle sedmice mašinski su pretraživana područja: Novi Grad općina Odžak – dva lokaliteta; Nova Topola općina Bosanska Gradiška; Jajce i Trnovo, a na navedenim lokacijama za sada nisu pronađeni posmrtni ostaci, saopćio je INO BiH.

 

U hali Šejkovača održan je sastanak predstavnika INO, Međunarodne komisije za traženje nestalih i Kantonalnog tužilaštva Unsko- sanskog kantona (USK) u vezi rješavanja statusa više od 500 ekshumiranih tijela kaja se nalaze u ovoj hali.

 

INO BiH će u toku sljedeće sedmice nastaviti sa ekshumacijama na području Rogatice, Banjaluke, Bosanske Gradiške, Donjeg Vakufa, Bihaća, Prijedora i Mostara.

 

INO u Republici Hrvatskoj će sudjelovati u lociranju potencijalnih grobnica, zajedno sa Uredom za zatočene i nestale Republike Hrvatske na području Cetin Grada, a u vezi slučajeva nestalih na ovom području.

 

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bosansko podrinjskog kantona od 28. septembra počinje pregled, revizija i reasocijacija 125 neidentifikovanih tijela, koja se nalaze u Centru za obdukciju i identifikaciju Vitkovići, opština Goražde.

 

Autor: Onasa

25.09.2009

Komentariši