Ekshumirana tri tijela na području općine Rogatica

Članovi Instituta za traženje nestalih BiH i predstavnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo danas su na lokalitetu Lađevine – općina Rogatica, ekshumirali posmrtne ostatke triju osoba. Kako je Feni kazala Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, riječ je o tri kompletna tijela čiji identitet nije poznat. Cilj je konačna identifikacija žrtava – između ostalog rekla je Lejla Čengić.

 

Ekshumirana tri tijela na području općine Rogatica

 

Članovi Instituta za traženje nestalih BiH i predstavnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo danas su na lokalitetu Lađevine – općina Rogatica, ekshumirali posmrtne ostatke triju osoba.

Kako je Feni kazala Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, riječ je o tri kompletna tijela čiji identitet nije poznat.

Na ekshumaciji su radili članovi Instituta za traženje nestalih te predstavnici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Odmah po okončanju ekshumacije tijela su prebačena u prosekturu Gradskog groblja Visoko gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu.

Uporedo s tim, prema riječima Lejle Čengić, danas je u Vitkovićima – općina Goražde, počeo postupak pregleda, reasocijacije odnosno kompletiranja te revizije ranije ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

„Cilj je konačna identifikacija žrtava, a samim tim i smanjenje broja osoba koje se vode kao nestale, a u ovom slučaju riječ je o više od 125 tijela koja čekaju na identifikaciju“, pojasnila je Čengić.

Postupak u Vitkovićima provode dr. Vedo Tuco, forenzičar, Zafer Raščić, član Instituta za nestale osobe, angažirana je i krim-tehnika MUP-a BPK, a ove aktivnosti trebale bi biti završene do kraja sedmice.

S obzirom na to da se u BiH još značajan broj osoba vode kao nestale, iz Instituta za traženje nestalih i ovom prilikom uputili su poziv porodicama koje tragaju za svojim bližim srodnicima da se, ako to još nisu, s ciljem davanja uzoraka za DNK analizu obrate ovom institutu ili Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih.

U četvrtak su planirane nove ekshumacije na području općine Višegrad. Po riječima Lejle Čengić, na lokalitetu Gradskog groblja Stražište već su pronađena dva tijela, a pretpostavlja se da ih ima i više i da je riječ o žrtvama iz proteklog rata.

fena/radiosarajevo.ba

 

Komentariši