Perković je mom sinu držao nož pod vratom

Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Stojanu Perkoviću, Fejzo Hurko ispričao je Sudu BiH da je sa sinom, suprugom i rođakom bio zatvoren u garaži u rogatičkom selu Kosovo i da ga je tukao Stojan Perković, zajedno s još jednim vojnikom. Hurko je kazao da su ga u selu Leleci 14. augusta 1992. zarobili “vojnici koje je poznavao iz viđenja” ….. 

 

Perković je mom sinu držao nož pod vratom

 

“Pitali su me koga imam, rekao sam da mi se žena krije u šumi”, kazao je svjedok…

 

08.10.2009.

 

Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Stojanu Perkoviću, Fejzo Hurko ispričao je Sudu BiH da je sa sinom, suprugom i rođakom bio zatvoren u garaži u rogatičkom selu Kosovo i da ga je tukao Stojan Perković, zajedno s još jednim vojnikom.

 

Hurko je kazao da su ga u selu Leleci 14. augusta 1992. zarobili “vojnici koje je poznavao iz viđenja” kada je bježao od pucnjave iz svog sela Mađer.

 

– Odveli su me u podrum, tamo je bio njihov komandant. Pitali su me koga imam, rekao sam da mi se žena krije u šumi – ispričao je svjedok te dodao da je u pratnji nekoliko vojnika otišao po ženu, gdje je još zatekao sina Šefika i rođaka Abdulaha Hurku.

 

Potom su, sjeća se svjedok, odvedeni u selo Kosovo, u garažu Miće Andrića.

 

– Tu su nam prerovili stvari i onda su ušla četiri vojnika. Prepoznao sam Perkovića odmah. Jedan se predstavio kao Rajko Kušić – komandant Rogatičke brigade. Došla je i neka ženska, počela me ispitivati nešto o miliciji. Čuo sam da se Perković dere na mog sina. Okrenuo sam se i vidio da je izvadio nož i držao mu pod vratom. Zanijemio sam – prisjetio se Hurko.

 

Državno tužilaštvo tereti Perkovića, kao bivšeg komandira čete u mjestu Lađevine pri Vojsci Republike Srpske (VRS), za zločine počinjene u selima oko Rogatice tokom 1992.

 

U optužnici se navodi da je 14. augusta 1992. Perković s Rajkom Kušićem i drugim pripadnicima VRS-a učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila u garaži Miće Andrića te da je s izvjesnim Krsmanovićem fizički zlostavljao neke od njih.

Prema navodima optužnice, Perković i Krsmanović su 14. augusta 1992. iz garaže izveli jednu osobu kojoj se od tada gubi svaki trag.

 

FENA

 

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/perkovic-mom-sinu-drzao-noz-pod-vratom

 

 

 

Komentariši